Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud inte fria skolor

Annons

Ledande liberaler vill förbjuda religiösa friskolor. Som det ser ut så är det för att det är så svårt att integrera muslimer i det svenska samhället. De har uttalat sig med att ”Skolan får aldrig bli en förlängning av föräldrarnas kulturella och religiösa uppfattningar – skolan ska vara en fristad från just detta.”

Problemet är att deras uppfattning strider mot internationella konventioner, vilket Jan Björklund en före detta skolminister borde känna till.

Själv var jag med och startade den första kristna skolan i Sverige i modern tid. Det var 1971 i Örkeljunga. Vi fortsatte med andra kristna skolor i Vetlanda, Jönköping, Örebro och senare Uppsala.

Inspiratören var den unge lektorn Sune Lyxell och en annan medarbetare var Anders Lindgren. Sune var även med och startade KDS 1964. Anders var en tid ombudsman för samma parti i Örebro. Själv drog jag igång deras första studentförening, också det i Örebro.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi bröt det svenska skolmonopolet. Vi hade tre punkter:

• En alternativ kristen skola.

• En alternativ kristen radio- och tv-kanal.

• En alternativ kristen människovård.

Sune, tillsammans med oss; arbetade för kristna skolor och då kunde vi få höra "men då kan marxister också starta egna skolor". "Låt dem." Det talades inte så mycket om muslimska på den tiden tror jag.

Att tillåta kristna skolor, men förbjuda muslimska skulle kunna uppfattas som diskriminering och strida mot konventioner, som Sverige har skrivit under.

Jag har arbetat som gymnasielärare i den vanliga skolan i 35 år, mestadels i ämnena samhälle och religion, men även i historia och geografi. Är nu pensionerad adjunkt sedan några år. Mitt engagemang för fria kristna skolor ligger före den tiden. Vitsen med kristna skolor är att all undervisning genomsyras av en varm kristen atmosfär. Det var så vi tänkte när vi startade dem. Sekulära liberaler har försvårat för det som vi arbetade för. De vill ta hand om våra barn och låta dem få andra värderingar än vad vi vill. Liberalism kan verka fredligt, men här framskymtar totalitära och auktoritära drag. Varför vill inte liberalerna följa internationella konventioner? Det som Sune och Anders förde fram för mer än 45 år sedan.

I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna står "Föräldrar har rätt att välja vilken sorts undervisning deras barn ska få."

Sedan 1995 är Europakonventionen svensk lag (lag (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna).

Christian Oscarson

Pensionerad adjunkt och ledare för Kristet Samhällsansvar KSA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel