Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud mot dubbel beläggning i Viskans asylboende

Efter en kommunal inspektion i höstas förbjöds asylboendet i Viskan att erbjuda mindre än 5 kvadratmeters boyta per person. Förra månaden överklagade ägarna beslutet. Men Ånge kommuns bygg- och miljönämnd vidhåller sitt beslut i ett yttrande som lämnades till Länsstyrelsen förra veckan. Beslutet gäller omedelbart.

Annons

Avtalet för antalet platser på asylboendet i Viskan förhandlades under hösten 2015. Avtalet gällde tills i slutet av februari. Men under vintermånaderna placerade Migrationsverket betydligt fler asylsökanden på Viskan än vad avtalet ursprungligen avsåg. Ett beslut om förtätning av boendet som den lokala tillsynsmyndigheten med bestämdhet avrådde från med hänvisning till brister i både ventilation och den psykiska boendemiljön.

Asylboendets ägare Ekebydalsborgens AB har i en skrivelse till Länsstyrelsen från slutet av februari överklagat Ånge Kommuns tidigare beslut om maxbeläggning på boendet. De hävdar att rådande praxis för boende, med hänsyn till boyta och ventilation, gäller. En argumentation som inte godtogs i kommunens eget yttrande.

– Nej, vi har tolkat praxis på olika sätt och gjort bedömningen att det inte får finnas en planerat överbeläggning inom asylboendets lokaler. Vid mitt besök upplevdes stor oro, stress och sorg hos många boende. Flera familjer fick dela rum och särskilt barnen drabbas hårt, säger Peter Sidén, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Ånge kommun.

I bygg- och miljökontorets yttrande framgår särskilt att asylboenden är platser där man vistas mer än tillfälligt och då ska riktvärden för bostäder gälla. Förutsättningar är inte lika som för ett tillfälligt kortboende.

Läs också: Öppnar asylboendet trots brister

Det är Migrationsverket som upphandlar verksamhet och fördelar boendeplatser på olika asylboenden. Att det uppstår intressekonflikter med de lokala tillsynsmyndigheterna i kommunen är inte ovanligt.

– Som myndighet har vi ansvar för att bedriva tillsyn på lokalerna för att tillgodose kraven på god boendemiljö för de asylsökande, inte rörande behovet av faktiska asylplatser, säger Peter Sidén.

Läs också: Asylboendet ett år senare

Anstalten i Viskan har använts som tillfälligt flyktingboende sedan 2014 men stängdes plötsligt våren 2015. Först i september förra året fylldes byggnaderna igen av nyanlända sedan Ekebydalsborgen AB tog över driften.

Läs också: Väntande i Viskan hoppas på mirakel

Avtalen med Migrationsverket löper sällan mer än tre månader. I bygg- och miljökontorets yttrande framgår att asylboendets ägare kan uppfylla nämndens beslut om godkänd beläggningsgrad om man återgår till det ursprungliga avtalet för antalet asylplacerade på Viskan. Nu återstår att Länsstyrelsen ska fatta beslut om att godkänna förtätning eller följa nämndens beslut.