Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud mot slöja var diskriminering

En elev på ett gymnasium i Landskrona fick inte delta i utbildningens praktiska moment eftersom hon bar slöja. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har slagit fast att det rör sig om diskriminering. De tre kommuner som står bakom skolan har kommit överens med DO om förlikning, ett skadestånd på cirka 100 000 kronor, skriver Helsingborgs Dagblad.

Gymnasieeleven går på hotel- och restaurangutbildningen och i utbildningen ingår praktik på ett hotell. Men hotellet accepterade inte att eleven bara slöja.

Skolpersonalen ska ha försökt övertala eleven att ta av sig slöjan. Enligt skolan gjordes det av omtanke eftersom man ville förklara för henne hur hotellbranschen ser ut.

Skolledningen har erkänt att de gjort fel. Hotellet har ändrat sina regler och låter nu praktiserande elever bära slöja.