Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundet förtydligar beslutet: "Visst sjutton är det en begränsning av antalet utländska spelare"

Dragons coach Tommie Hansson rasade över de nya reglerna för antalet importspelare.
Nu förtydligar förbundsstyrelsens ordförande Hans von Uthmann beslutet.
– Som det är i dag kan ett lag ha tolv utländska spelare i matchprotokollet, från och med nästa säsong blir det max hälften. Visst sjutton är det en begränsning, säger han.

I dagsläget kan lagen i Basketligan ha obegränsat antal spelare från Europa. Utöver det kan man ha två ickeeuropeiska importer.

– EU-lagstiftningen innebär att spelare som är medborgare i ett land i EU eller EES har rätt att arbeta här – de kan vi inte begränsa. Dock finns det ett generellt beslut inom EU om så kallade "hemmafostrade" spelare, som exempelvis används i Premier League, säger von Uthmann.

Till nästa säsong måste minst hälften av de ombytta spelarna vara fostrade i Sverige.

Därutöver kan alltså utländska spelare användas, dock max tre som inte är medborgare i ett land som inte är medlem I EU eller EES, exempelvis tre islänningar och tre amerikaner.

– Så är det, det kan vara tre från EU/EES och tre som slarvigt brukar kallas för amerikaner. Det kan också vara spelare från europeiska länder som inte är medlemmar i EU/EES – Vitryssland, Serbien eller Turkiet, till exempel. Visst sjutton är det en begränsning av antalet utländska spelare, säger han.

I processens gång har det diskuterats om att begränsa antalet importer till fyra, eller till och med tre.

– Ett sådant beslut kan Förbundsstyrelsen aldrig ta. Det finns ingen laglig rätt till det, säger Hans von Uthmann.

Något som skulle kunna komma på fråga är ett "gentlements agreement" mellan klubbarna om att inofficiellt bestämma att begränsa antalet importer.

– Något sådant kan aldrig förbundet bestämma, påpekar Hans von Uthmann. Klubbarna kan förstås sätta sig ned och ta en kopp kaffe och diskutera det, men det finns i så fall inga åtgärder förbundet kan vidta om en sådan överenskommelse skulle brytas.

Läs mer: Dragons coach om de nya reglerna: "Jag förstår inte hur det ska gynna svensk basket".