Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundskapten Grip om Kallas mediabojkott: "Det är jag som har tagit beslutet"

Charlotte Kalla försvann från målområdet utan att prata med media.
En stund senare tog förbundskaptenen, Rikard Grip, på sig ansvaret för det beslutet.
– Det är jag som är hennes chef och jag sa att hon inte skulle göra det i dag, säger Grip.

Efter sjundeplatsen i söndagens masstartslopp så gick Charlotte Kalla, förutom ett kort stopp hos SVT, rakt igenom den mixade zonen utan att prata med media.

LÄS ÄVEN: Inga intervjuer av pressad Kalla: "Det finns en gräns"

En stund efter loppet berättade förbundskaptenen Rikard Grip om Kallas agerande.

– Direkt efter tävlingen i dag är det mycket känslor och givetvis är det frustration direkt efter hon går i mål. Det är mycket tankar som snurrar. Det har varit en tid där hon har hamnat i ett ekorrhjul och det är frågor som ska besvaras, som hon kanske inte har svar på just nu. Någonstans kommer man till en återvändsgränd och i det här läget hade vi inte kommit någon vart genom att fortsätta älta saker. Hon har inte svaren och därför lät vi henne gå igenom här i lugn och ro, för att få egentid och ventilera och reflektera, vända blad och gå vidare.

Beslutet att Kalla skulle avstå intervjuer var Grips, berättar han.

– Det är mitt jobb som förbundskapten för längdlandslaget. Ytterst handlar det om att jobba för de aktiva och fatta beslut för dem. Sedan kan man diskutera vad som är rätt och fel och det är jag som är ytterst ansvarig för det beslut som tagits – att Charlotte ska passera igenom här. Det har inget med Charlotte att göra, utan det är jag som har tagit det, utifrån situationen. Det är jag som är hennes chef och jag sa att hon inte skulle göra det i dag. Så hon har gjort sina arbetsuppgifter.

LÄS ÄVEN: Så hjälper landslagskompisarna Kalla – Ingemarsdotter: "Handlar om att stötta varandra"

Anledningen till att Kalla känner sig pressad är en bristande form, konstaterar förbundskaptenen.

– Det finns en frustration över att man inte är där man vill vara och att kroppen kanske inte svarar riktigt så som man önskar. Det är ingen hemlighet.

LÄS ÄVEN: Bäst i Sverige – nu funderar Rydqvist på att lägga av

Huruvida Charlotte Kalla kommer till start i Lahti nästa helg kan Rikard Grip inte svara på i dagsläget.

– Vi gör en utvärdering med alla individer och sätter alla små pusselbitar på plats.

– Det handlar hela tiden om att följa upp en totalbelastning hos åkarna. Det gör vi med flera av dem. Vissa kanske kör dubbla tävlingar och andra kanske bara kör ett lopp nästa helg. Vi får väl se. Charlotte har haft en ambition innan säsongen att hon skulle åka väldigt många tävlingar, men vi har också haft en dialog om att göra avstämningar på vägen för att känna av om det är rimligt att ha den höga belastningen.