Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundskaptenens analys: Charlottes lopp i världsklass

Det var ett lopp i yppersta klass. Omdömet kom från den som kan göra bedömningen bäst av alla. Förbundskapten Rikard Grip analyserade Charlotte Kallas säsongspremiär och gav högsta betyg.

– Det gick fort här i dag. Charlottes segermarginal var också betryggande. Om jag gör jämförelsen med vårt västra grannland Norge tror jag att bara en person, (underförstått Therese Johaug) kunnat hänga med henne, sa Grip några minuter efter målgång.

Själv var Charlotte Kalla sprudlande glad, som alltid när hon vinner:

– Ett fint genrep inför världscupen nästa helg. Det mesta stämde. Vallningsteamet hade lyckats och det var fantastiskt roligt att åka under så fina förhållanden. Jag hade gärna kört några kilometer till, konstaterade Sveriges skiddrottning.

Men det var fler som gladde. Ida Ingemarsdotter, Åsarna, har väl sällan eller aldrig varit så nära "den oslagbara" i någon säsongsöppning över distans. Nu kom hon tvåa, bara 25,6 sekunder bakom över 5 kilometer och under loppets sista tredjedel körde Ida helt jämnt mot Charlotte.

– Jag är jättenöjd, skrattade Ingemarsdotter, som satsar lika mycket på distans som på sprint.

– Det kan ta ett tag att väcka den här gamkroppen, (30 år), men det känns som om jag är på rätt väg, fortsatte hon och tog emot gratulationer från var och varannan på skidstadion.

Sofia Henriksson, Piteå, var minst lika glad över sin tredjeplats. Hon har haft hälsoproblem och tvingats till en lång bortavaro från längdskidåkningen. Under den tiden har hon fått både medicinsk och all annan hjälp som gått uppbringa för att ta sig tillbaks. Stöttningen har enligt henne själv varit omfattande från många olika håll.

Nu kom hon till start, ganska förutsättningslöst, men tog alltså en tredjeplats direkt i sin comeback i sin specialgren klassiskt.

Läs mer:

Kalla chockade motståndarna - med sin monsterinledning