Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördubbling av antalet som insjuknat i influensa

Influensan är över oss på allvar igen. Antalet personer i länet som insjuknat har nu fördubblats visar färska siffror.
Och det kommer att bli värre förutspår smittskyddsläkare Hans Boman.
– Kulmen nås förmodligen i mitten av februari.

Från åtta konstaterade fall (veckorna 53 och 1) till 15 insjuknade vecka 2. Efter en lugnare period under jul- och nyårshelgerna har sjukan tagit fart när folk återvänt till arbetsplatser och skolor. I de allra flesta fallen handlar det om den lite värre A-varianten.

Ökningen gör att Västernorrland nu har näst flest influensafall per invånare i hela landet (6,17 fall per 100 000 invånare). Siffrorna presenteras av Folkhälsomyndigheten och mätningar görs alltså kontinuerligt. Sammanlagt har 51 personer drabbats – hittills denna höst och vinter.

– Influensasäsongen började lite tidigare än vanligt den här gången, men nu går det stadigt uppåt, konstaterar Hans Boman.

Historiskt är det svårare att hitta jämförelsetal eftersom det var först för ett år sedan som anmälningsplikt infördes.

Detsamma gäller vaccinationsläget. Enligt statistiken ligger länet i botten i landet. 29 procent (16 668 personer) av dem som är 65 år eller äldre hade vid årsskiftet tagit förebyggande skydd. Med i statistiken finns dock inte de personer som behandlats på äldreboenden.

– Det är fortfarande inte för sent att vaccinera sig, det kommer att pågå åtskilliga veckor framöver. Tillhör man riskgruppen så bör man ta chansen, säger Hans Boman.

När det gäller en annan återkommande och plågande åkomma, vinterkräksjukan (calicivirus), så har två fall noterats hittills.

– Den är definitivt också i svang och kan vara lika utbredd som influensan, men där har vi inte så bra koll, säger Hans Boman.

Läs också: Så skyddar du dig i influensatider.

Läs också: Agera mot vinterkräksjukan.