Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Före detta handläggare: Nu är det jag som är kroniskt sjuk och tärande

Jag hör till dessa tärande personer med kronisk sjukdom. Ja, egentligen är det en ryggmärgsskada och en hjärnskada som är grunden till mina nedsättningar och som gör att jag inte kan arbeta heltid. Det finns flera saker som är speciella med mig. En av dem är att jag sitter på två stolar. När jag fick mina skador arbetade jag som personlig handläggare inom sjukförsäkringen. Jag är således en sån där försäkringskassehandläggare som var jagad av politiker för att de var för generösa och av media och sjuka för att vi var för hårda. Jag fick mina skador under Alliansens tid vid makten. Jag kunde inte förena mitt uppdrag inom sjukförsäkringen och det hårdare regelverk som de införde under sin tid, och på grund av bland annat detta skenade mitt blodtryck och min aorta gick sönder.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Under de första åren som jag arbetade på Försäkringskassan var min huvudsakliga uppgift att rehabilitera tillbaka människor till arbete. Det var ett roligt och givande arbete. Med tiden förändrades det arbetet till att mer och mer bli att bedöma människors arbetsförmåga utifrån de underlag som kom från läkare för att i slutändan i huvudsak bestå av detta arbete. Mina kunskaper om rehabilitering och om Försäkringskassans regelverk var en del som jag använde mig av i min egen rehabilitering.

Trots en relativt lyckad rehabilitering där jag gått från att i princip vara utdömd av vänner, arbetsgivare och sjukvården till att i dag arbeta halvtid är jag fortfarande tärande.

För Plus-kunder: När förtroendet för välfärden kraschar: "Jag har i min fantasi tänkt att när något händer mig så har jag ett skyddsnät"

Jag har även en bakgrund som elitidrottsman. Jag har två fjärdeplatser på svenska mästerskapen i min viktklass från min aktiva karriär. Att kunna sätta igång träningshjärnan när jag vaknade på sjukhuset kom ganska automatiskt. Jag vaknade och kunde röra höger sida av kroppen och började genast träna den sidan. Jag hade ingen tanke på att vänster sida inte fungerade eller fungerade dåligt utan har under hela min tillbakagång koncentrerat mig på det som fungerar. Att hela tiden sätta upp delmål och hitta nya mål när jag med tiden uppnådde det jag planerat var en strategi som fungerade för mig. Ofta tog det längre tid än jag planerat att uppnå målen, jag har dock uppnått de flesta målen jag har satt upp.

För Plus-kunder: Kompetensen hos Försäkringskassans läkare kritiseras: "Svårare att få gehör för våra sjukskrivningar"

Trots en relativt lyckad rehabilitering där jag gått från att i princip vara utdömd av vänner, arbetsgivare och sjukvården till att i dag arbeta halvtid är jag fortfarande tärande. Jag har sjukersättning på grund av mina skador, handikappersättning för mina extrakostnader, bilstöd på grund av mina förflyttningssvårigheter, viss städhjälp från kommunen på grund av min bristande energi. Jag arbetar inte längre direkt med sjukskrivna, jag hör dock från kolleger att regelverket i dag är hårt. Jag hade turen att ha ett enormt driv framåt efter mina skador, en kunskap om socialförsäkringen och en kunskap om vilka olika bidrag och hjälpinsatser jag har kunnat ansöka om och eventuellt vara berättigad till.

När jag nu läser att regeringen funderar på att ta bort handikappersättningen blir jag fundersam. En regering som försämrar för de svagaste i samhället och ser oss som tärande i stället som en resurs som behöver stöd för att bidra är inte en vänster- eller socialdemokratisk regering utan något annat.

Brottaren

Läs också:

Vem som helst kan bli sjuk – även våra folkvalda

Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Handläggarna jobbar för att du ska ut i arbete – upp till dig att se möjligheter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel