Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förebedjaren som sjunger för de dömda

Han skriver om sin uppväxt på ett sätt som ger människor ett slag i solar plexus. Han ger röst åt de som inte har någon egen.
För det får Kristian Lundberg, Malmö, 2014 års Lars Ahlin-pris.

Han växte upp i Rosengård med en frånvarande far och en mor som gick in i schizofrena tillstånd.

Han tillhörde de barn som inte kan räkna med att det finns mat på bordet hemma, och som på en fråga till mamma kan få svaret att han själv är sjuk i huvudet. Han har skrivit om de ungar som lämnas vind för våg att utnyttjas på gatan, och smärtan och självmorden hos dem vars sexualitet missbrukats och utlämnats.

– Det han beskriver kan man tänka sig kan försiggå i Sydamerika, men det finns i Sverige också, säger Ulla Rick-Edin från Lars Ahlin-sällskapet.

När "Yarden" kom 2009 hyllades poeten, litteraturkritikern och författaren Kristian Lundberg som an stor arbetarförfattare. Skrupellösa företag, hårt arbete och även uppväxten träder fram här, och i den senaste boken "En hemstad" berättar han mer om sin uppväxt. Den ledde honom in i ett eget missbruk, som han till slut lyckades bryta med. Sämre gick det för många av kamraterna, som i dag är borta.

Juryns motivering lyder: "Kristian Lundberg tilldelas 2014 års Lars Ahlin-stipendium för att han i ahlinsk anda gestaltar det komplicerade förhållandet mellan barn och förälder och grundlägger sitt diktande i den kristna jämlikhetstanken genom att som förebedjare sjunga för de dömda. Som hos Ahlin genomsyras hans författarskap av en solidaritet med de utsatta bortom det politiska språket."

Lars Ahlin beskrev sig själv som en "förebedjare för de dömda", den vapendragare för utsatta människor som alla konstnärer bör vara. Han hade också komplicerade föräldrarelationer och en kristen grundsyn.

– Det missar många hos Kristian Lundberg. Han är inte missionerande men troende och har kristna grundvärderingar, säger Ulf Johansson i Lars Ahlin-sällskapet.

– Och han tar fram kärleken som en förlösande kraft, säger Ulla Rick Edin.

Kristian Lundberg är stolt och glad över priset och får motta de 50 000 kronorna och medaljongen utarbetad av Ulf Linde någon gång i april 2014.

– Av de senaste pristagarna är han den som kommit närmast kärnan hos Ahlin, säger Erica Wikström-Holländer, stadsbiblioteket.

– Han har lyft på förlåten och slagit oss i magen, säger Ulla Rick Edin.