Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningslivet och resor driver tillvaron

Dåtidens nya teknik lockade Inge Forslund bort från uppväxtens Långsele. Efter en karriär hos Rank Xerox blev föreningslivet och idrotten i Sundsvall och Selånger det viktiga navet för Inge. Idrott och organiserad motion bidrar till att Inge i dag är en vältränad 75-åring.

Annons

När Inge Forslund växte upp i knutpunkten Långsele på 1950-talet var det ett samhälle i blomstring. Som i liknande orter längs de norrländska älvarna var det full fart med vattenkraften, järnvägen och timmerflottning. Föräldrarna hade trygga statliga arbeten, pappa på Televerket och mamma hos SJ. Inge växte upp som äldst av tre syskon.

– Jag upplevde aldrig att det var tråkigt i Långsele. Det hände alltid någonting och det var ständigt folk i rörelse, minns Inge.

Familjen var sportintresserad och Inge sysslade med diverse idrotter, mest fotboll och cykel på en blygsam nivå. Intresset för idrott har sedan följt Inge genom livet.

Efter avklarad 7-årig grundskola så tog Inge de ströjobb han kunde få. Så småningom bestämde han sig för att gå i sin fars fotspår och började på Televerket som tekniker på telex/teleprinters. Det innebar en flyttning till Stockholm. 1964 började han på Rank Xerox som tekniker och då hamnade han i Luleå. Parallellt med jobbet började han plugga på kvällarna och lade grunden till en ingenjörsutbildning.

I Luleå träffade Inge sin blivande hustru Gunnel från Överböle i Jämtland. De gifte sig och flyttade till Umeå 1966. Där föddes de båda sönerna de två åren därpå. Inge var färdig ingenjör 1972 och det blev lättare att välja ett bättre jobb.

– Jag lyckades bra i studierna och vi flyttade till Stockholm. Jag fick jobb som distriktschef hos Rank Xerox och senare regionchef med ansvar för verksamheten i Mälardalen och norrut, berättar Inge.

Familjen utökades med en dotter 1976 och 1980 valde man att flytta till Sundsvall. Det var strategiskt bra med tanke på Inges jobb samt att det blev närmare till bådas föräldrar och släkt. Sundsvall och ett hus i Lillhällom blev sedan den fasta bostadsorten. Kontakten med hemtrakterna i Ångermanland uppehölls bland annat genom älgjakt i Helgum varje höst.

Inge Forslunds hustru avled 1990. Det var ett hår slag för Inge som funderade mycket över tillvaron. Han slutade sitt jobb som regionchef 1994. Ett allt större engagemang i föreningslivet bidrog till att han började jobba på Selångers Föreningsservice som ägdes av Selånger Fotbollsklubb.

– Det var en rolig och omväxlande tid då Bingolotto var som störst och vi jobbade med att vidareutveckla Selånger Marknad. Jag tycker att vi uträttade mycket bra saker för ungdomsidrotten, säger Inge.

Inge jobbade med Selånger fram till år 2000 och två år senare valde han att pensionera sig. Han hade planerat för en tidig pensionering och såg till att ta för sig av livet. Det blev många utlandsresor till sammanlagt ett 35-tal olika länder. Inge har fortsatt att resa och har bilat genom Europa ett antal gånger.

Inge Forslund har suttit i styrelsen för Bergsåkers BK, Selånger FK och Selånger Marknad där han också verkade som marknadsgeneral under sju år. Numera ägnar han sina föreningskrafter till PRO där han sitter i styrelsen för PRO City samt verkar som reseledare.