Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsnotiser

PRO Selångers

månadsmöte på Kristinelund november 2008. Ordförande Solweig Holst öppnade mötet med att hälsa alla hjärtligt välkomna samt hälsa två nya medlemmar välkomna. Vår ordförande Solweig Holst samt en suppleant har varit en vecka i Gysinge på kurs. Där undervisades bland annat om stadgar, paragrafer och ekonomi med mera. Det var en givande vecka tyckte hon. Medlemsavgiften höjs till 200 kronor. Spelade och sjöng gjorde Karin och Etel. Kaffe och lotteri. Ordförande Solweig avslutade mötet och tackade för deltagandet.

PRO Sköns Norras

65-årsjubileum den 14 november 2008. Jubileet firades den 14 november på Johannedals Folkets Hus i Johannedal med drygt 40 deltagande pensionärer med gäster. Vid entrén serverades drinkar och efter en stunds mingel till trevliga toner från bandet Produkterna hälsade ordförande Gunnar Forsberg alla välkomna och berättade litet om föreningens väg från starten 1943 till jubileet samt även läste några historier ur Mark Levengoods bok med barns tankar om äldre. Han läste också ur boken Växtkraft vad Lars Wettergren skriver om vad PRO:s verksamhet innefattar. Det var sedan gästernas, Bengt Axelsson från distriktet, Inga-Lis Sirenius från samorganisationen samt Gun-Britt Eriksson från PRO Timrå, tur att yttra sig. Axelsson gratulerade och överräckte en gåva i form av kurskostnad för 2 500 kronor och därtill resekostnad för eventuellt överstigande 500 kronor. Sirenius gratulerade med kursbidrag på 500 kronor och Gun-Britt Eriksson gratulerade med en glasskulptur föreställande Wifstavarfs Kapell. Därefter serverade LAC en god supé bestående av soppa, fläskfilé med potatisgratäng samt kaffe med godbit. När supén avätits fick vi underhållning bestående av roliga, trevliga sketcher framförda av Sköns Södras revygäng Profilurerna. Lotteriets dragning utfördes och många fina vinster delades ut. Jubileet avslutades med dans till fin dansmusik framförd av Produkterna.

PRO Haverö

har haft månadsmöte på Haffragården. Ordförande Berit Berglind hälsade välkommen och vände sig särskilt till socialnämndens ordförande Gun Olofsson och äldreomsorgschefen Anders Åräng. Ärendet för dagen var angående skrivelsen från PRO Haverö till socialnämnden. PRO hävdar att omsorg om de äldre i Haverödelen är viktig om vi skall kunna ha någon framtidstro även i den här delen av Ånge kommun. En livlig diskussion följde där vi i PRO återigen framhöll vikten av att det behövs en närcentral nu när äldreboendet läggs ner (men det kanske kan behövas öppnas igen). Terapiverksamheten som bedrivs på Lägergården skulle kunna inrymmas i samlingssalen samt tillgång till dagrehab, avlösning för anhörigvårdare, personallokal för hemtjänsten i Haveröområdet. Veig påpekade att mycket av hemtjänstens tid går åt till att färdas i bilen och att det blir lite tid till att vara hos vårdtagarna. Sonja kräver att ingen försäljning av Haffragården sker förrän det är klart med överklagandet som gjorts till länsrätten angående bland annat Emfrid Öhmans gåvobrev samt övrig hantering av ärendet. Gun Olofsson höll med om att en närcentral behövs också i denna del av kommunen och lovade att undersöka möjligheten att ha tillgång till samlingssalen samt personalutrymmet för hemtjänsten. Anders Åräng lovade att de inventarier som finns och som kommer från Haverö skall få vara kvar i Haverö. Bland annat den stora målning som gjorts av Birgitta Cosmatos och som sponsrats av Bengt Engholms åkeri enligt Curt Agge och som enligt honom är värd mer än själva byggnaden. Curt Agge äger en stor samling av Birgittas konst så han vet vad han talar om. Valborg informerade om att det årliga julbordet kommer att intagas på Rätans Värdshus den 13 december kl 18.00. Buss avgår från Östavall kl 16.00. Mötets avslutades med kaffe och smörgås samt en stunds bingospel.

Matfors Lyriksällskap och Matfors Konstförening

På Matfors bibliotek hölls onsdag 12 november 2008 en minneskväll efter konstnären och poeten Karin Berggren. Kvällen arrangerades av Matfors Lyriksällskap och Matfors Konstförening. Konstföreningens ordförande Stig Hjalmar Johansson hälsade den fulltaliga publiken välkommen och invigde även därmed den utställning av Karin Berggrens tavlor som pågår till 26 november. Karin Berggren målade inte enbart tavlor, hon målade även i ord, det bekräftades verkligen när Gertrud Blomqvist från lyriksällskapet läste en mycket rörande och beskrivande dikt om hur livet kunde vara i början av förra seklet. Som vän till Karin Berggren kunde Gertrud Blomqvist berätta litet om hennes liv och även låta publiken lyssna till ett band intalat av Karin Berggren, där hon läste "En raggares aftonbön". Närvaron blev då total. Kvällens höjdpunkt var när Karin Berggrens son Örjan Berggren med varm och mjuk stämma till ackompanjemang av sin gitarr sjöng tonsatta dikter av sin mor. Ingrid Jakobsson som satt musik till många av Karins dikter framförde med inlevelse några av dessa melodier med sång till Örjan Berggrens följsamma ackompanjemang. Medlemmar från Matfors Lyriksällskap läste ytterligare dikter och kvällen avslutades med förfriskningar och närmare studier av Karin Berggrens konst som fick de äldre besökarna att minnas miljöer och byggnader från sin hembygd. En minnesrik kväll fylld av lyrik och vacker musik värmde gott i vintermörkret. Att programmet gick att genomföra på ett så bra sätt berodde inte minst på att Örjan Berggren ställde upp med sin musik, att Johnny Berggren ställde tavlorna av Karin Berggren till förfogande och att Inger Lundberg hjälpte till med genomförandet.