Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsnotiser

OBS! 1) Det finns frågetecken i första referatet nedan. 2) Vissa av de faxade manussidorna har slirat i faxen så kontrollera att framförallt "SPF Nordanstig" och "Sveriges Pensionärers Riksförbund avdelning 63" är kompletta.

Borgsjö PRO har haft månadsmöte den 21 oktober i ???Östby bygdegård. Ordförande Göran öppnade mötet och hälsade oss alla välkomna. Sedan blev det mötesförhandlingar. Efter det överlämnade Göran ordet till Berit ???Leven ???Westdin som informerade om böcker och om synskadade med mera. Sedan blev det fika med goda smörgåsar. Efter fikat blev det avslutning där ordförande Göran tackade oss alla för visat intresse.

SPF Nordanstig

hade månadsmöte den 14 november på Lillbergsgården i Ilsbo, ett 60-tal medlemmar deltog. Mötet öppnades med sedvanliga mötesförhandlingar. En ny medlem välkomnades och sex medlemmar gratulerades på sina födelsedagar. Spelmännen Sven-Gösta Andersson, Olle Skoglund, Gösta Jonsson och Nisse Eriksson underhöll med vacker musik. Gösta Jonsson informerade att sång- och musikgruppen kommer att medverka i Bergsjö kyrka andra advent och att SPF Nordanstig bjuder på adventskaffe med hembakat bröd i församlingshemmet. Matexperten Olle Jonsson från Krusänga var på besök. Olle gav oss många tänkvärda påminnelser, om den mat vi stoppar i oss i dag. Och vilken mat åt tidigare generationer? Och ger nutidens kostrådsexperter de bästa råden? Olle fick applåder och blommor för en intressant föreläsning.

PRO Alby

hade månadsmöte på skolan den 31 oktober där ordföranden kunde hälsa en god uppslutning välkomna till mötet som inleddes med att P O Wedin spelade några vackra melodier varefter det serverades en soppa med hembakat bröd innan mötet fortsatte med inkomna skrivelser dels från Ånge PRO med en inbjudan till deras 50-årsfirande samt om en trafikdag på Folkets Hus den 11 november. Ett tack framfördes av ordförande till dem som skänkt vinster till lotteriet. Två nya medlemmar inrapporterades också. Information om julresan som går till Sveg innan det blir dags att aväta julbordet på Lasse Krog, ett stort antal anmälde sig på mötet. Siv Olsson läste om hur det är att vara gammal och när minnet sviker. Efter avslutat möte blev det mer musikallsång innan det bjöds på kaffe med hembakad godbit innan kvällen avslutades med en stunds bingospel.

PRO Hässjö-Tynderö

hade medlemsmöte den 25 september. Ordförande Iris Vallin hälsade alla välkomna. Stjernström från civilförsvaret kom och informerade oss om olyckor i hemmet. Nu är det snart vinter och då skall man se till att ha ljus hemma. Att man ska tala tydligt i telefon när man ringer 112 och vad som hänt. Nu blev det förtäring samt dragning på lotter. Det bästa kom sist, vi fick se filmen Arn, en fantastisk film.

SPRF avdelning 15

har hållit oktober månads medlemsmöte. Sedan ordförande Torgny Höglund hälsat välkommen vidtog de sedvanliga mötesförhandlingarna. Torgny rapporterade från senaste KPR-mötet, där matpriserna vid de helgöppna pensionärsrestaurangerna diskuterats livligt. Från förbundet meddelades att vid kongressen i vår kommer vår nuvarande förbundsordförande Lisbeth Eklund att avgå. Tre nya medlemmar kunde hälsas välkomna. Laila meddelade att adventsresan i år går till GA-kyrkan. Vid nästa medlemsmöte meddelas var adventslunchen skall intas. Margareta, vår studieorganisatör, redogjorde för kommande studiebesök vid Mitt Sverige Vatten den 23 oktober och Korstaverken den 5 november. Ann-Margret Östman, Anhörigcenter och Mattias Gillov, Träffpunkten, informerade om sin verksamhet. Alla är välkomna till anhörigcenter, men man vänder sig naturligtvis främst till anhörigvårdare. Man har olika teman och man annonserar under "Att minnas". Mycket bygger på frivillig verksamhet av olika organisationer. Två undersköterskor är anställda. Man ringer och bokar avlastning, vilken numera är kostnadsfri. Sex ungdomar deltar i volontärverksamheten, men fler står på kö. Träffpunkten ligger i anknytning till servicehusen men vänder sig inte enbart till boende på servicehusen utan även till ensamma som behöver träffa andra och aktiveras. Träffpunkterna samarbetar också med programråden. Efter kaffet underhöll PRO-Dukterna med skön musik och med möjlighet för hugade att ta sig en svängom. De avslutade med låten "Vi ses igen", vilket nog mötesdeltagarna också ser fram mot. Mötet avslutades med lotteridragning med som vanligt fina vinster.

Sveriges Pensionärers Riksförbund avdelning 63 "Grankotten" Ånge

Torsdagen den 23 oktober hölls ordinarie månadsmöte i samband med middagsbuffé. Ordförande Lage Nygren hälsade först välkommen till ABF:s Catharina Börjesson, som informerade om höstens och vinterns utbud av cirklar och kurser. Där kunde man få möjlighet att delta i tekniska ämnen, såsom data, digitalfoto, hemsidesuppläggning, att ta ner musik från nätet, GPS-navigering och bilvård. Där efterlyste Catharina också fler cirkelledare för att kunna få igång cirklarna. Man kan även anmäla sig till glasmålning, glasgjutning, att göra silversmycken och prova viner. Bland de mer teoretiska cirklarna kunde man notera litteraturcirkel om kvinnoliv och släktforskning samt den angelägna "Klimatet är ditt". I Qi Gong och linedance finns det alltid plats för nya deltagare. Efter detta blev det dags för kvällens underhållare - trollkonstnären "Ivan den magiske". I det här fallet kan man verkligen tala om en konstnär. Inför publiken, som satt tätt framför honom, genomförde han nämligen en föreställning, som roade och förbryllade. Ivan avtackades efteråt med stora applåder. Slutligen informerade Lage Nygren om vad som hänt och vad som är på gång inom avdelningen: En kurs i första hjälpen och sår- och brännskadebehandling genomfördes den 14 oktober och fick stor uppskattning av deltagarna. En teaterresa till Sundsvall i november blev snabbt övertecknad och Lage uppmanade medlemmarna att snabbt anmäla sig till våra resor, detta för att inte missa dem. Vid nästa medlemsmöte den 20 november skall vi förhoppningsvis få information om den tandvårdsreform, som infördes den 1 juli.

HRF Sundsvall/Timrå

17 september kl 18.00 hade Hörselskadades förening, HRF Sundsvall/Timrå medlemsträff i Kyrkans Hus, Floragatan 4. Temat denna gång var fotvård. Margareta Wiklander, Sundsvalls kommun, berättade utförligt om hur viktigt det är med skötsel av fötterna, på dem vilar ju hela kroppen. Vikten av att ha sköna och ändamålsenliga skor att hålla fötterna torra och rena. Hon betonade också att inte använda såpa utan flytande tvål. Allt som har med fotvård och dess skötsel av fötter, vet hon efter 35 år i arbetet väldigt bra. Betonade även värdet av fotvård för diabetiker. Visade filmer om fötter som farit illa av felaktiga skor samt hur många kvinnor som använder felaktiga klackhöjder och trånga skor. Vill du må bra, tänk på dina fötter. Träffen avslutades med smörgås och kaffe.

HRF Sundsvall/Timrå

18 oktober Hörselskadades Dag i Kulturmagasinets programsal kl 12-15. Ordförande Siv Fotmeijer-Jovanovic hälsade samtliga varmt välkomna och berättade om programmet i stort. Hon gav därefter ordet till Majlis Fanqvist som utförligt berättade om hjälpmedel samt hur viktigt det är att få hörseln kontrollerad på "hörcentralen" efter att ha erhållit remiss via vårdcentralen. Så visades två filmer om hörsel. Vikten av att använda hörselskydd (öronproppar), att inte stå för nära högtalare, speciellt vid konserter. Så kom turen till Margareta Fisk som berättade om sin "energicykel", vilken enorm hjälp det varit för hennes del. Hur viktigt det är med slappning och massage. Sin förlorade hörsel kanske man ej kan få igen, men med rätt hjälp kan man lindra och få bra bättring i sina hörselproblem. I dag finns hjälp att få. CI-operationer och hörapparater kan göra väldigt mycket. Ingen behöver bli kallad "yxskaft" och stå utanför. Efter visningen av filmerna fanns tid för frågestund samt att ta del av de många broschyrer som fanns att tillgå. Avslutningsvis berättade bland annat Märta Löfkvist om sin tinnitus. Den är i dag väldigt utbredd. Speciellt bland lärare och bland yngre discolyssnande ungdomar. Kunskapen om att skydda sin hörsel i dagens bullriga samhälle är större än någonsin. Vi behöver denna påminnelse och upplysning ofta.

Attmars Fiskevårdsområde har haft styrelsemöte den 23 september på Sörforsvallen. Styrelsen beslutade att stänga Sörtjärn för allt fiske från och med 15 oktober till den 6 december. Under stängningsperioden skall mer stor röding utsättas. Vid öppnandet den 6 december skall fisket bedrivas såsom "put and take"-fiske endast lördagar och söndagar med maximalt tre fångade fiskar per fiskekort. Fiskekortet kostar 100 kronor per dag och person och kan lösas vid den nya fiskekortsautomaten nära före detta affären i Norrhassel. Skyltning till automaten kommer att ske, samt skyltning om fiskeförbudet vid Sörtjärn. Annonsering i lokalpressen skall ske till öppnandet. Vidare upplysningar angående detta lämnas av ordförande Sten Wennman på telefon 070-319 40 07.