Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsnytt

OBS! Det finns frågetecken i filen!

Sundsvalls Naturskyddsförening 50 år

Med jubileumsbanderoll och välkomstdrinkar i gula utflyktsmuggar blev nya och gamla föreningsmedlemmar välkomnade av föreningens styrelse till glad 50-årsfest på Grankotten på Norra Berget, den 8:e november. I sitt välkomsttal berättade ordförande Hans Andersson om hur föreningen som då hette Östra Medelpads Naturskyddsförening startade och vilka som utgjorde den första styrelsen. Lektor Olof Elofson, nu boende i Uppsala var ordförande de första tjugo åren. Av åldersskäl, 96 år, kunde han inte delta, men vi fick en hälsning genom Lage Sandgren. Fåglar var Olofs stora intresse och han ledde själv föreningens exkursioner. Energisk sekreterare fram till sin 80-årsdag var forstmästare Axel Brännholm. Bland övriga kan nämnas överläkare Erik Evers som var botanisk expert på maskrosor. Efterhand kom nya styrelsemedlemmar att sätta sin prägel på verksamheten: Thure Oscarson 1964 med bland annat kurs i naturvård för grundskolan. Lennart Ringmar 1966 som tillsammans med Rolf Lidberg, medlem 1968, gjorde att utflyktsverksamheten (exkursionerna) snart växte maximalt. 1969 kom ytterligare en skicklig folkupplysare in, nämligen Nils Lundmark. Dessa tre hade även tidigare medverkat i föreningen med föredrag och inventeringar. 1973 blev Inga-Maja Pousette första kvinnan i styrelsen och 1978 efterträdare till Elofson som ordförande. Nästa kvinna, Kerstin Lindvall kom in 1976. Hon var sekreterare under de otroligt spännande, jobbiga och roliga åren med Ljungan- och Galtströmdagar. Genom stort engagemang av medlemmar och gott samarbete med andra föreningar lyckades Östra Medelpads Naturskyddsförening att uppnå sina mål - att bevara Grenforsen och Krokforsen och förhindra anläggning av petrokemisk industri till Galtström. Om detta och mycket annat blev vi påminda vid jubileumsfesten. Eva-Kristina Portén, skicklig botanist och tidigare sekreterare, hitrest från Täby tillsammans med sin man Bo, hade samlat och visade oss en hel pärm tidningsartiklar och annonser från deras år i vår förening. Jätteroligt! Inga-Maja hade sparade Östra Medelpads Naturskyddsförening-affischer ritade av Rolf Lidberg som hon delade ut. Album med bilder från några av de många, härliga fjällresorna visades runt och gladde många. Bilderna hade tagits av Sven Pousette, ordförande på 90-talet och ansvarig organisatör för de flesta av resorna. Det finns väldigt mycket att berätta om föreningens 50 år, om utflykter, föredrag, studiecirklar, arbetsgrupper med mera. Mycket finns samlat i Folkrörelsearkivet till nästa jubileum. Tack styrelsen för en trevlig nostalgifest.

RPG-gruppen i Ånge

har förutom bussresan i augusti mötts i olika träffar i år. Redan i april var Eva-Lena Appelgren vår speciella gäst. Iklädd vacker kinesisk dräkt berättade hon om Kina. Dess enorma folkmängd, seder, bruk, matkultur etcetera. Hon visade kinesiska saker. Så blev vi bjudna på kinesisk soppa, som var het och kryddstark! Efter maten talade Eva-Lena om missionsarbetets början, samt om två kvinnliga missionärer inom HF, deras kallelse och arbete i Kina. Mätta av den goda soppan och välinformerade om missionsarbetet i Kina avslutade vi denna samling med sång. I september var det dags för den sedvanliga surströmmingen. Den intogs på Ponderosa. Utomhus var det svalt och regnigt men inomhus var gemenskapen varm och maten smakade bra. Med allsång och lotteri avslutades den trivsamma eftermiddagen. Den 11 november möttes vi till julgröt och smörgås, kaffe och pepparkaka. Vacker dukning med juldukar och ljus ökade julstämningen. Vår ordförande Birgitta Wahlén hälsade oss alla välkomna. Speciellt välkommen var vår distriktsordförande Åke Silén. Han informerade om RPG:s start 1974. En ekumenisk pensionärsförening med kristen människosyn. Åke Silén visade även hur vårt minne kan hållas alert. Till exempel kan olika prylar och bilder framkalla minnen och händelser från tider som gått och skapa berättelser. Efter allsång och lotteri avslutades årets sista RPG-samling som var mycket välbesökt.

Ånge Hem och Samhälle

har haft månadsmöte på IOGT-lokalen. Ordförande Brita Påhlsson hälsade ett 20-tal medlemmar välkomna. Mötesförhandlingar inleddes med justering av protokoll och godkännande av dagordning. Nyhetsbrev hade inkommit från riksförbundet och valet av årets Aktiva Kvinna 2008 blev länspolismästare Carin Götblad, Stockholm, en bra representant och föredöme för kvinnliga chefer. Rapport från föreningens 70-årsjubileum, inbjuden gäst var förbundsordförande Siw Warholm. Historik upplästes av Kajsa Olsson, därefter sång- och musikframträdande av Alla ???Pashayelle. Mötet för kvällen gästades av Ingrid Lundgren som berättade om bokbinderiets olika tekniker. Hon hade haft utställningar på Nobelmuseet i Stockholm år 2006 och på övriga ställen i Sverige och Europa. Ordföranden avslutade mötet och tackade kvällens gäst med en present. Varmt tack till kvällens värdinnor.