Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag stoppar mat efter fläsklarm

Findus tvingas dra tillbaka 16 produkter efter helgens dioxinlarm. Snabbmatskedjan Subway har stoppat all försäljning av irländsk skinka och pepperoni och livsmedelsföretaget Dafgårds drar tillbaka leveranser av bacon.

Miljögiftet dioxin har nu visat sig finnas i flera svenska produkter sedan det konstaterats att irländskt fläskkött varit smittat.

Värst drabbade av giftlarmet är Findus som på måndagen återkallade sju produkter från konsumentmarknaden och nio från storköksmarknaden.

Men företaget manade till lugn.

– Man ska inte kasta maten innan vi kommit ut med ytterligare information, sade Findus produktionsdirektör, Henrik Nyberg.

Det Nyberg ville att kunderna skulle invänta var listan med de så kallade lot-koderna som talar om när och var produkten tillverkats. Findus har fyra olika leverantörer och endast en liten andel av de 16 produkter företaget varnar för innehåller giftet.

På Subway tog man det säkra före det osäkra och stoppade redan på söndagen användningen av all skinka och pepperoni från Irland.

Leverantören hade då upplyst Subway om vilka leveranser som kunde innehålla giftet.

– Men vi vill ändå plocka bort allting tills vi fått de här batchnumren säkerställda, sade Jennie von Bargen vid Subway.

Även Dafgårds vidtog åtgärder redan på söndagen då man återkallade knaperstekt bacon som sålts till restauranger och storhushåll. Enligt ett pressmeddelande från företaget ska annat fläskkött i företagets produkter inte innehålla giftet.

Gelatinproducenten Gelita Sweden berörs också av det irländska dioxinlarmet. Enligt uppgifter från EU:s larmsystem har de tagit emot 600 ton irländsk griskött.

Men enligt Gelitas vd Staffan Månsson så binder dioxin till fett och gelatin har en mycket låg fetthalt. Han trodde därför inte att företaget skulle bli tvunget att dra tillbaka produkter.

I Bryssel hölls ett EU-möte om giftlarmet. I Sverige fortgick arbetet med att ta reda på i vilka produkter det giftiga köttet kan finnas samtidigt som Livsmedelsverket försökte att lugna konsumenterna.

– Dioxin är ett miljögift som inte är nyttigt för oss. Därför ska man begränsa mängden dioxin man får i sig. Men om man konsumerat det vid något enstaka tillfälle är det inte farligt, sade Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.