Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företaget bakom Ocean Gala redo att ta betalt: "Är en lekstuga rent ut sagt"

Om alla tillstånd beviljats till deadline tredje juli kommer flyktinganläggningen Ocean Gala att öppna på måndagen. Delägare bakom fartyget berättar att man är redo att ta betalt av Migrationsverket.

Den mycket omdebatterade flyktinganläggningen Ocean Gala ligger sedan en tid tillbaka i hamnen i Utansjö. Nu är företaget bakom fartyget i full färd med att skicka ut den första fakturan till Migrationsverket.

– Vi har ett avtal. Fartyget är besiktigat och klart och har varit så sedan januari månad. Vi har gjort allt för att leverera en produkt och har frågat Migrationsverket löpande om något förändrats. Senast i april fick vi beskedet, på rak fråga, att behov fanns. Hade de gett något annat besked i april eller maj hade vi kunnat göra något annat, nu kommer vi att ligga där till nästa år, säger Kjell Tandberg delägare bakom flyktingfartyget.

Läs mer: Ocean Gala kan hota kommunens satsning på eget asylboende

Fartyget rymmer knappa 2000 personer och hyran är 800 000 kronor per dygn. Senast den tredje juli måste alla tillstånd vara klara. Alldeles oavsett om det kommer flyktingar till båten eller inte uppgår kostnaderna för anläggningen till över tio miljoner kronor per månad.

Kjell Tandberg är mycket upprörd över hur frågan om flyktinganläggningen hanterats. Kommunalråd Fred Nilsson (S) har gjort en polisanmälan av hamnägaren för brott mot sjöfartsskydd då man menar att fartyget är för stort för att tas emot av hamnen. Det figurerar även uppgifter i media om att Migrationsverket ska ha gett ett löfte till kommunen om att flyktinganläggningen inte kommer att öppna.

Läs mer: Ocean Gala polisanmäls av Härnösands kommun – tömde avfall i Utansjöån

– Vet inte vad man ska säga. Det är en lekstuga rent ut sagt. Det står klart att kommunen gjort allt de kan för att förstöra och förhindra. Att de fått med sig Länsstyrelsen är minst sagt anmärkningsvärt. Att de försöker påverka ett avtal på det här sättet, samtidigt som de driver egna flyktinganläggningar, är emot gällande konkurrensregler och svensk lag. Det kan mycket väl få ett rättsligt efterspel, säger han och fortsätter:

– De som hörs i frågan är kommunen. Vårt avtal är med Migrationsverket och enligt vad jag hört har de varit i tät kontakt med varandra. Det är klart att vi skulle önska att Migrationsverket tagit tag i frågan och gjort sin röst hörd.

Vi har varit i kontakt med Migrationsverket som vill vänta till måndagen med att uttala sig. Fred Nilsson (S) avböjer att kommentera med hänvisning till att det pågår ett tillsynsärende.

Läs mer: Ocean Gala hotar att stämma Härnösands kommun – förbereder en skadeståndsprocess