Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företaget som odlar kärlek

I dag satsar många på rött. Eller rosa.

På rosor eller tulpaner.

Alla hjärtans dag är en av årets absolut största blomsterdagar.

Även om rosorna som du ger eller får kommer från Holland eller Afrika, så är chansen stor att de har mellanlandat i Nacksta industriområde.

Där på Davidstadsgatan har Målsta Blommor sin grossistverksamhet. Hit kommer två långtradare i veckan fullastade med blommor. Här packas de om och distribueras sedan inom Västernorrland, till Jämtland och Hälsingland och med bussgods norrut, ända upp till Kiruna.

Och inför Alla hjärtans dag har det förstås varit full rulle.

– Med undantag för Mors dag, så är nog det här den enskilt största dag då det säljs mest blommor. På Mors dag är det mer krukväxter, medan det nu handlar mycket mer om snittblommor. Och det är rött och rosa som är de absolut mest populära färgerna på Alla hjärtans dag, berättar Ingrid Berglind på Målsta Blommor.

Tulpanerna har kort väg till Nacksta. De kommer från Målsta Blommors stora växthus vid sjön Marmen, Matfors.

– Vi odlar cirka två miljoner tulpaner per år. Dessutom importerar vi vissa specialsorter från Holland, säger Ingrid Berglind.

Inför en försäljningstopp borde förstås priserna stiga. Men Arne Johansson, som driver företaget tillsammans med äldre brodern Bertil, säger att priset på tulpaner är ganska stabilt över året.

– Däremot går rosorna upp ordentligt inför en sådan här dag, som mest kan priset stiga 3–4 gånger, säger han.

Merparten av de rosor som Målsta importerar kommer från Holland, men den del tas också från Kenya.

– De är på stark tillväxt som exportör. Här har vi exempelvis fina, kraftiga rosor med stora huvuden, och de står sig länge, säger Arne Johansson och visar på en sort som heter Maryio.

De holländska rosorna följer mer säsongerna och har alltså lite klenare stjälkar på vintern.

Vissa skillnader finns det också i hur folk handlar blommor, tycker Arne Johansson.

– Generellt är det nog så att man på landsbygden köper mer blommor i samband med exempelvis högtider och begravningar. På en mindre ort känner man varandra bättre. Alla hjärtans dag är nog mer en grej i stan. Och där köper man oftare lite dyrare rosor en sådan dag.