Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagsgrupp intresserad av Wifstavarf

En grupp fastighetsinvesterare är intresserade av Wifstavarfs bruk.
Gruppen förhandlar med M-real om ett köp av fabriksområdet.
– Den största utmaningen just nu är att hitta en investeringspartner, säger Antti Laaksonen, vd för ett av de inblandade företagen.

Antti Laaksonen är vd för det finska familjeföretaget Baltic Tank, som sysslar med förvaring, hantering och transport av bland annat biobränsle.

– Det är inte vi som företag som ska köpa, utan ett konsortium av fastighetsinvesterare. Det är den gruppen som diskuterar med M-real och har nu kommit till ett läge där M-real är beredda att sälja, säger han.

Om köpplanerna ska bli verklighet krävs det dock att konsortiet hittar en medfinansiär.

– Jag hoppas att gruppen kommer att hitta en partner. Jag vet att de har samtalat med ett par banker men ingenting är klart ännu, säger Antti Laaksonen.

Baltic Tank har redan en svensk terminal i Köping och skulle gärna utöka med en lagerplats på det gamla bruket.

– Delar av fabriken skulle kunna användas för förvaring men gruppen vill utveckla området till en industriell park med olika verksamheter, säger Antti Laaksonen.

Tillverkning av turbiner till vindkraftverk skulle kunna vara en möjlig verksamhet, enligt Laaksonen. Ett stort område har enligt honom beretts för just vindkraftverk på den finska kusten och färdiga turbiner skulle därför kunna fraktas i princip rakt över Östersjön.

Laaksonen tror att det kommer att dröja fram till i vår, innan något köp kan vara klart. Det är för tidigt att säga hur många jobbtillfällen det i så fall kan bli tal om. Men liknande lösningar ska ha haft framgång i Finland.

– Vi har också haft vår beskärda del av nedlagda pappersbruk och här har det hänt att flera mindre företag har tagit över fabriksområdena, säger Antti Laaksonen.