Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren Bodil Malmsten är död

Bodil Malmsten har avlidit, 71 år gammal, uppger hennes förlag för TT.

Annons

Den folkkära författaren avled på fredagen efter en tids sjukdom. Hon dog i hemmet, omgiven av sina närmaste.

Malmsten debuterade 1970 med barnboken "Ludvig åker" och har sedan dess gett ut ett trettiotal titlar i nästan alla genrer: lyrik, dramatik, prosa, noveller, klippböcker, loggböcker samt en personlig instruktionsbok i skrivande.

Hon Augustnominerades för romanen "När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån" och fick en enorm framgång och många nya läsare med sina böcker om franska Finistère där hon bodde 1999-2010.

Reaktionerna på hennes död blev omedelbara, och många uttrycker sorg och bestörtning i sociala medier. Många citerar Malmstens texter, men även Eldkvarns låt "Blues för Bodil Malmsten" från 2007, som handlar om vänskapen mellan henne och sångaren Plura Jonsson.

Plura Jonsson är tagen av beskedet.

– Det är jobbigt. Jag fick reda på det här i går, och det tog mig ganska hårt, även om jag var beredd, säger han till TT.

Diktsamlingen "Det här är hjärtat blev Bodil Malmstens sista bok. Den kom ut i fjol och var hennes första lyriksamling på två decennier.

I en intervju med TT i fjol berättade hon hur hon såg skrivandet som en livsventil men ingen terapi.

– Jag skriver inte av mig smärtan, det är främmande för mig. Livet är råddigt, stökigt, det händer saker hela tiden som man inte vill ska hända. Syrien, Palestina, det är ingen drömvärld vi lever i. Min tillflykt har alltid varit skrivandet, hur dåligt jag än mått. Efter ett tag blir det lustfyllt, ibland plågsamt, att hålla på och leta efter det där ordet, sade hon då.

Bodil Malmsten berättade själv om sin cancer på Twitter i början av 2015. "Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det", skrev hon då.

Hon skrev även: "Fråga mig ingenting, jag berättar det jag vill berätta när jag kan berätta det. Alla dör ändå på slutet, annars hade livet ingen form".

Men prata om den i medierna ville hon inte gärna. Sjukdomen var ingen hemlighet, men hon ville inte framstå som ett offer. Och sjukdomen förändrade inte nämnvärt hennes sätt att se på tillvaron.

– Jag har inte alls fått den där förhöjda livsupplevelsen. När man ligger med slangar i kroppen känner man ingen eufori, och jag har inte sett ljuset som man hör människor tala om. Men å andra sidan var jag ganska varse alltihopa förut. Jag har alltid sagt till dem jag gått bredvid, barn, mina två män i livet, barnbarn: "Kolla vilket fint ljus! Titta på det här!", sade hon. (TT)