Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren Lars Gustafsson död


Författaren Lars Gustafsson har avlidit, 79 år gammal. Han avled natten till söndagen efter en tids sjukdom, uppger Expressen.

En av de största, med ett unikt författarskap. Så beskrivs författaren Lars Gustafsson, som avled natten till söndagen, 79 år gammal.

- När han är borta blir Sverige lite mindre klokt och roligt, säger "Babels" programledare Jessica Gedin till TT.

"Diktarfilosof, fantast, encyklopedist, hemmastadd främling på varje breddgrad från Västmanlands slussar till Texas vidder". Så beskrev juryn Lars Gustafsson när han tilldelades Pilotpriset 1996 med syftning på såväl hans författarskap som personlighet och på var han slog ned sina bopålar.

Daniel Sandström, litterär chef på Bonniers förlag som gav ut Lars Gustafssons böcker, framhåller att han var en av de riktigt stora.

- Det hänger ihop med hans bredd, hans beläsenhet and enorma perspektiv, och hans förmåga att skriva i så många olika genrer; romaner, dikter, filosofi, essäer, artiklar, pjäser, säger Sandström som menar att det är svårt att tänka sig den svenska litteraturen utan Lars Gustafsson.

- Det uppstår ett vakuum.

Han får medhåll av Jessica Gedin, programledare för SVT:s bokprogram "Babel". Hon lyfter fram Lars Gustafsson som en sann intellektuell och ständigt kunskapstörstande folkbildare.

- När han är borta blir Sverige mindre klokt och roligt. Han var en folkbildare. Ständigt kunskapstörstande, ständigt cool, alltid intresserad och alltid intressant, säger hon.

Lars Gustafsson kom från den litterära miljön i Uppsala och var tidigt integrerad med den 1930-talsgeneration som slog igenom i början av 60-talet. Mellan 1962 och 1972 var han redaktör för Bonniers Litterära Magasin, BLM, och blev en stor och självklar del av den litterära offentligheten fram till sin död.

Författaren Sven Olov Karlsson lärde känna Lars Gustafsson för 25 år sedan. De bodde nära varandra i västmanländska Nyhyttan, där Gustafsson hade sitt sommarhus, och Karlsson beskriver sin granne som otroligt produktiv.

- Både i fråga om kvalitet och kvantitet så är hans livsverk väldigt imponerande, säger Karlsson som även framhåller en stridbar och på samma gång varm personlighet.

- I sina debattexter kunde han vara starkt kritisk. Men som person var han väldigt glad och positiv. Han var också generös med att dela ut beröm till sin omgivning och sina vänner.

Lars Gustafsson var verksam som författare fram till slutet: hans senaste roman, "Doktor Wassers recept", kom så sent som i höstas och en diktsamling kommer att ges ut postumt.

Han pensionerade sig egentligen aldrig, han har alltid varit evigt ung och evigt gammal samtidigt. Han var otroligt ämabel och samtidigt fick man hela tiden känslan av att han komponerade ett nytt inre verk. Han var hela tiden på väg att skapa någonting nytt. Även när han stod och pratade med läsare på Bokmässan hade han en antenn upp mot universum.

- Det finns en dikt där han beskriver en meteorit som både stilla och klok och utstrålar tankspridd förbindlighet – det är också Lars säger Daniel Sandström.

(TT)

Läs också: Lars Gustafsson - en stridbar personlighet