Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Nils Johan Tjärnlund: Det är ett kulturmord

/
  • Författaren och vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlund upprörs över att ingen mer omfattande dokumentation är planerad över Petersviksområdet. Det är väl det minsta man kan begära. Inom ett år ska de gamla sommarnöjena från förra sekelskiftet vara rivna.
  • Villa Solbacken uppfördes av sågverksägaren och träpatronen Carsten Jacobsen på Tunadal någon gång i början av 1880-talet. Från 1905 ägdes huset av byggmästare C A Bygg-Olle Olsson, som sålde det vidare till bankdirektör Herman Salén och hans hustru Gerda. Efter dem tog bankkassören Einar Hagelby över och huset är fortfarande i familjen Hagelbys ägo.
  • Villa Solbacken uppfördes av sågverksägaren och träpatronen Carsten Jacobsen på Tunadal någon gång i början av 1880-talet. Från 1905 ägdes huset av byggmästare C A Bygg-Olle Olsson, som sålde det vidare till bankdirektör Herman Salén och hans hustru Gerda. Efter dem tog bankkassören Einar Hagelby över och huset är fortfarande i familjen Hagelbys ägo.

Svensk Byggnadsvårdsförening engagerar sig nu i husskövlingen i Petersvik. Det har startats en Facebookgrupp och författaren och vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlund rasar.

- Det är ett förfärligt kulturmord. Det är absolut realistiskt att flytta något av husen, säger han.

Annons

Nu pyr ilskan när det gäller Petersvik och att de anrika sommarhusen i området ska jämnas med marken.

Att platsen ska exploateras och inom några år bli ett industriområde och ett transportcentrum är ett faktum, men det höjs starka röster om vad som kan göras för att bevara delar av kulturhistorien.

- Att flytta något eller några av husen är fullt möjligt. Det har gjorts förr med liknande fastigheter och innebär små kostnader i sammanhanget, säger Nils Johan Tjärnlund.

2009 kom han ut med boken Staden som reste sig ur askan. Initiativet till Nils Johans arkitekturguide om stenstaden togs av Sundsvalls museum.

- Att det ska göras en dokumentation med både gamla och nya fotografier av Petersvik är väl det minsta man kan begära. Ett sådan projekt borde rimligen bekostas av exploatören, i det här fallet Sundsvalls kommun, SCA och Länsstyrelsen, anser Nils Johan Tjärnlund.

Innerstans historia är enligt hans åsikt nära sammankopplad med Petersvik.

- Området är en pendang till stenstaden. Så många historiskt kända personer har vistats där. Den mest kände är kanske Henrik Cornell som var professor i konsthistoria och som skrev mycket om Petersvik och människorna i området i sina memoarer.

Nils Johan räknar upp en rad framstående personer som har passerat revy. Carl August Bygg-Olle Olsson var bara en av dem.

- Villa Solbacken byggdes exempelvis av den norskfödde träpatronen Carsten Jacobsen. Det är en skandal och fullständigt obegripligt att husen inte är byggnadsminnesförklarade, anser Nils Johan Tjärnlund.

Efter söndagens artikel i ST startades en Facebookgrupp för bevarandet av husen och Nils Johan säger att fastigheterna nu har blivit en angelägenhet för hela Sverige.

- Byggnadsvårdsföreningen har placerat Petersvik överst på sin lista över hotade miljöer och författaren Ann Katrin Pihl Atmer som är en auktoritet när det gäller den här typen av byggnadsmiljöer är bestört, säger han.

De som engagerar sig drar paralleller till rivningen av Norrmalm och liknande ingrepp som gjordes i andra svenska städer under 1960-talet.

Nils Johan Tjärnlund har varit i kontakt med Sundsvalls museum och de har ännu inte fått i uppdrag att göra någon dokumentation av Petersvik och det tiotal byggnader som det hela handlar om.

- Det som händer nu kan ju liknas vid att man släpper en atombomb över området. Jag trodde inte att man var så oerhört korkad, säger han.

Annons