Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandlingslösningar är bäst i alla lägen

Annons

Moderaterna höll stämma förra helgen. Resultatet beskrivs som de gamla Moderaternas revansch över Reinfeldts nya Moderater. Ett symboliskt beslut var det första stämman tog, det innebär att man beställer en översyn av lagen om anställningsskydd, Las – oklart hur.

Det var i mångt och mycket ett symboliskt beslut. Men så har detta också blivit en symbolfråga för borgerligheten. Många tycks tro att jobben skulle bli fler om detta skydd för löntagarna skulle försvinna. Lite märkligt är det. För redan i dag kringgås Las på många olika sätt. Ett är alla bemanningsföretag. Ett annat är alla de olika anställningsformer som finns för tillfälliga anställningar. Ett tredje är ju det faktum att lagen är förhandlingsbar. Med godtagbara skäl så är det i Sverige lätt att säga upp folk. Det kan då handla både om arbetsbrist och kompetens.

Vad de borgerliga klagar på i det fallet är att arbetsgivaren då måste förhandla med facket. Och det kan förstås kosta en del pengar. Men jämfört med många andra länder ger det företagen en möjlighet att rationalisera som rimligen effektiviserar ekonomin. Den svenska arbetarrörelsen har ju utmärkt sig genom att acceptera förändringar. Det gäller också i dag, när de svenska facken stöder frihandelsförslag för att underlätta för svensk exportindustri.

Samtidigt som Moderaterna återgår till de gamla Moderaternas kurs, rapporterade DN förra torsdagen att det pågår förhandlingar om Las mellan på ena sidan Industriarbetsgivarna, Teknikarbetsgivarna och Svensk Handel och på andra sidan bordet LO-förbunden IF Metall och Handels. Får man tro DN så kan facken tänka sig uppluckrad arbetsrätt för yngre mot stärkt skydd för äldre anställda. Det skulle innebära en enklare uppsägningsprocess under de två-tre första åren av anställning. Det skulle i sig inte vara jättesvårt för facken att acceptera eftersom arbetsgivarna redan i dag har otaliga möjligheter till tillfälliga anställningar.

Motkravet från facket skulle då vara att bemanningsanställda ska räknas som fast anställda efter ett år på samma arbetsplats. Dels vill man att äldre anställda ska få fördubblad uppsägningstid, med syftet att den uppsagde under tiden ska kunna utbilda sig till ett bristyrke.

Möjligheten att höja sin kompetens är något som för många, inte minst äldre, blir en förutsättning för att kunna komma ut på arbetsmarknaden igen.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä pekar just på illusionen om anställningstrygghet som ett problem med dagens lagstiftning, där många i en uppsägningssituation förbigås av mer nyanställda medarbetare med en högre kompetens. Sån är ju, vad arbetsgivarna än påstår, den tillämpning av lagen som gäller i dag.

Meningen med Las är nämligen inte att skada företagen utan att skydda medarbetare och då inte minst trotjänare. Även på tjänstemannasidan har förhandlingar förts, de väntas fortsätta. Också här är kompetensutveckling den morot som skulle kunna få förhandlingarna att gå i lås.

Jag säger inte att ovannämnda är det som borde bli resultatet av denna förhandling. Men jag är övertygad om att näringslivet har mycket att vinna på att man gör upp förhandlingsvägen i stället för via borgerliga politikers nycker – som till exempel om nya eller gamla Moderater för tillfället styr.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel