Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlaget erbjuder "Kort kjol" gratis

Rabén & Sjögren reagerar starkt mot Hammarö kommuns beslut att plocka bort Christina Wahldéns bok "Kort kjol" från undervisningen. I två veckor erbjuder förlaget nu boken gratis som e-bok.

I tio år har Hammarlundens skola i värmländska Hammarö använt sig av "Kort kjol" i svenskundervisningen för åttondeklassare. Men nu är det slut. Boken, som handlar om en tjej som blir utsatt för en våldtäkt, väckte upprörda reaktioner hos föräldrar som skolledningen valt att lyssna på.

"Kort kjol" från 1998 har tryckts i mer än 50 000 exemplar och lånats ut mer än 10 000 gånger på bibliotek, konstaterar Rabén & Sjögren vars publicistiska chef Cecilia Knutsson är djupt kritisk mot Hammarö kommuns beslut. Hon tycker att det är oroväckande att föräldrarna tillåts bestämma vad som ska läsas och inte.

– Jag tycker det är ett större problem att våldtäkter förekommer än att jag har skrivit en bok om det, konstaterar Christina Wahldén i samma pressmeddelande.

I fjol kom hennes "Villig", ett slags "Kjort kjol 2.0" på samma tema. Christina Wahldén kände att den första boken var tidsmässigt daterad och skrev en ny. I den spelar sociala medier en avgörande roll.

– Jag hoppas att den ska leda till samtal. Det är viktigt att man tar unga människor på allvar, de är intresserade av att prata om sådant här om man gör det utan pekpinnar. Det gäller att se att den här verkligheten finns, sade hon till TT då. (TT)