Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlossning blev traumatisk och utdragen – nu får Sundsvalls sjukhus kritik

En förlossning på Sundsvalls sjukhus blev traumatisk och utdragen för en kvinna med diabetes. Nu riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritik mot vårdgivaren för brister i handläggningen av förlossningsförloppet.

Händelsen inträffade i juni förra året när en kvinna med diabetes födde ett barn på Sundsvalls sjukhus. Vid förlossningen uppstod komplikationer och förlossningsförloppet blev utdraget.

Enligt en anmälan som kvinnan har gjort till Ivo ska förlossningen ha varit mycket traumatiskt för alla inblandade och hon anser att detta hade kunnat förhindras.

Ivo har nu granskat ärendet och konstaterar att det funnits brister i handläggningen av förlossningen och att för lång tid gick innan det togs beslut om att använda sugklocka.

När barnet föddes fram med hjälp av sugklockan bröts ena överarmen av.

Barnet vägde över fem kilo och saknade hjärtljud när det föddes. Barnet blev omedelbart omhändertaget och fördes sedan vidare till sjukhus i Umeå för fortsatt vård.

Nu riktar Ivo kritik mot Landstinget Västernorrland för bristerna i handläggningen av förlossningsförloppet. De riktar dock ingen kritik gällande vården av den nyfödde, och inte heller mot omhändertagandet av kvinnan vid inläggningen.