Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlupna lumpare, pedofiler och bedragare – här är de som utreddes på "Specialen"

Värnpliktiga som har avvikit, stöldbenägna hembiträden, kvinnor som gjort sig skyldiga till fosterfördrivning, bedragare och män som har förgripit sig på minderåriga. Alla utreddes de på "Specialen". De första journalerna från rättspsyk som kan läsas efter att sekretessen har hävts rör främst utredningar av brottsmisstänkta.

Det anländer brev från olika Häradsrätter under rättspsykiatriska klinikens första år på Sidsjön. Brottslingar behöver sinnesundersökas för att det ska tas beslut om de är i behov av vård eller ska straffas av kriminalvården.

Fosterfördrivning är ett allvarligt och inte så ovanligt brott vid den här tiden och det kommer in ett flertal sådana fall till kliniken.

En kvinna i 35-årsåldern ska både ha framkallat en abort, begått en stöld och ett bedrägeri. Kvinnan är ogift och hon är försörningspliktig gentemot sin åldrade mor.

Läs även: Vad hände på Sidsjön - nu kan journalerna berätta

Läs även: Journalläsning som förpliktigar

Läs även: Överläkarens son: "Man kan inte ha en bätte barndom"

En annan kvinna det skrivs om ska ha framkallat ett flertal missfall i samarbete med barnafadern. Enligt journalanteckningarna har mannen köpt en sond och en slidspegel i en färghandel och med hjälp av dessa verktyg utförde han aborten. Efter en annan graviditet ska samma kvinna ha fött ett fullgånget barn på en vattenklosett. Kvinnan tyckte sig se att barnet "sprattlade" men mannen hällde vatten på det, lade det i en pappkartong och kastade det "i strömmen".

De brottsmisstänkta vistas på kliniken i allt från några dagar, upp till flera månader, medan det förs samtal och görs iakttagelser som dokumenteras i patienternas journaler.

En man som ska undersökas är gift, men frun har en del sjukdomsbekymmer och paret har inte haft något samliv de senaste tio åren. Nu har han gjort sig skyldig till otukt med en 13-årig flicka och frågan är om han behöver vård eller om han ska straffas.

I journalen står det att hans könsdrift har stegrats de senaste åren. "Han har dock ej sexuellt vågat närma sig könsmogna kvinnor, emedan han fruktat att bli avspisad och att bli gjord till åtlöje i hemsocknen".

68-åringen vädjar om en villkorlig dom och om att få återvända hem. Han tycker att det vore orättvist om han skulle tas in på sinnessjuhuset. Han säger att han har lidit nog och att han har legat sömnlös och gråtit många nätter.

– Bästa vården för mig är om jag får komma hem till min gumma och dotter. Med guds hjälp tror jag att jag skulle kunna vara människa hädanefter så väl som någon annan, säger mannen.

En 19-årig yngling är djupt oroad över vad som ska hända efter att han har åkt fast efter diverse stölder. Han medger endast en stöld på 50 kronor och lovar bot och bättring, men läkarens dom är hård. Pojken har lämnat motstridiga uppgifter och doktorn tror det beror på "bristande minnesförmåga i förening med kortsynt opportunistisk rationaliseringstendens, vilken är vanligt hos imbecilla".

Ynglingen anses vara i behov av vård på sinnessjukhus: "lämpligen på en anstalt för asociala imbecilla".

En "hemmadotter" har också enligt dagens mått begått ett till synes beskedligt brott. Flickan ska utredas på rättspsykiatriska enheten eftersom hon vid två tillfällen har stulit sammanlagt 65 kronor på ortens folkskola. Flickans föräldrar går i god för henne, de skriver att hon alltid har varit skötsam och att hon har trevliga kamrater. Även flickans lärarinna uttalar sig i ärendet. Hon säger att hennes elev är duktig på att räkna och att hon i övrigt är medelmåttigt begåvad. Men läkarens dom blir hård. Flickan uppges vara i behov av vård på sinnessjukhus och man bör pröva frågan om sterilisering.

Specialavdelningens historia:

”Specialen” placerades medvetet avsides. Där fanns det efter öppningen plats för 102 så kallade kriminella psykopater. Säkerheten var stor med extra galler för fönstren och promenadgården omgärdades av en sex meter hög mur.

Här fanns förutom expeditioner också en separat biograflokal inrymd i ett skyddsrum, en slöjdverkstad, en vävsal och ett bokbinderi. I kuvertverkstaden sysselsattes ”sådana patienter; som ej kunna placeras under friare arbetsförhållanden”.

De sex avdelningarna var uppdelade i oroliga, halvoroliga, halvlugna och lugna samt två avdelningar för arbetande patienter.

Nya patienter lades först in på specialavdelningens intagningsavdelning och första veckan tillbringades i säng inlåst på rummet. Därefter fick patienterna kläder och tillåtelse att kliva upp. Sedan beslöts på vilken av Specialens fem avdelningar personen skulle placeras.

På enheten fanns exempelvis bedragare, sol och vårmän, svindlare, vanetjuvar, inbrottstjuvar, våldsverkare, familjeplågare, mördare, dråpare, sexualförbrytare, alkohol och andra giftmissbrukare och lösfördrivare.

Patienternas tillvaro präglades av regimbehandling. Terapin var uppbyggd kring en pedagogik av sträng disciplin, övervakning och arbetsbehandling som grundelement. Principen var att belöna skötsamhet och bestraffa olydnad. Straffet var i regel inspärrning på enkelrum, indragen frigång eller annan form av frihetskränkning. Då patienterna var intagna på obestämd tid var enda sättet att bli ”frisk” och komma ut att underordna sig reglementet och att sköta sig.

Källa: rpksundsvall.se