Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Form får gå före funktion allt för ofta

Annons

Kommentar till "Dumsnålhet och dålig smak" av Sofia Mirjamsdotter, ST 5 november.

Sundsvall har gjort många "Volkswagen", där man prioriterat design men nonchalerat funktionen. "Ytterhöljet" ungefär som den “estetiske” kungen Gustav III införde i den så kallade Teatern. Det var embryot till det som senare blev ett evigt arbetsmarknadsprojekt för att sysselsätta folk. Sen dess har man gnällt om bidrag till det estetiska, som hotats av avveckling i flera 100 år. Ibland ska man inte kopiera alla dumheter.

Ishallen fick 20 procent rabatt på hållfastheten, så taket har nästan rasat in flera gånger, av estetiska skäl naturligtvis. Byggnormen hade redan bantats ner under kritisk nivå. Häromåret uppstod kaos när föreningarna som använde hallen blev husvilla. Som arbetsmarknadsprojekt ger det både arbete och kommunala skatteintäkter även långsiktigt.

Hur många har inte blivit lurade av Steve Jobs och Apples Ipads, som har så stora brister att försäljningen gått ner med 50 procent i USA. Design, estetik och slarv igen. Steve Jobs fick faktiskt sparken från Apple som han själv startade, men togs till nåder då det blev konkursmässigt, för att han var bra på slarv och att lura på folk ofärdiga grejer. Men den sagan är avslutad för gott. Det som var bra kanske överlever om bristerna rättas till.

Biograferna har däremot anpassat sig, med många småsalonger så att flera filmer visas samtidigt, och mestadels blir det plus i kassan. Men brandrisken från farlig teknik, togs bort vid moderniseringen. Det är inte bara brandförsäkringspremien man vinner på i sammanhanget, utan vanligt folk uppskattar funktionen i första hand. Estetikerna är man gärna utan om man vill ha långsiktig funktion på köpet. Man måste klantsäkra alla offentliga projekt genom att införa en behörighet för beslutsfattare modell skolan. Det skulle bli många arbetstillfällen i den organisationen, och det är ju jobb som folk vill ha, som efterlyses.

N-Å Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel