Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnyat förtroende för Löfven känns inte som ett alternativ

Replik på S: Vi har tvingats till svåra beslut men inte mötts av seriösa alternativ, ST 30/10.

Eva Sonidsson (S) hyllar Socialdemokraternas politik, menar att den varit framgångsrik och att oppositionen inte lagt fram några trovärdiga alternativ. Dessa uttalanden är häpnadsväckande. S tar åt sig äran för framgångar de inte haft något att göra med och har försummat regeringens mest centrala uppgifter.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sysselsättningsgraden steg under Alliansen, och fortsatte sedan stiga under de rödgröna. Det är knappast tack vare Socialdemokraterna. Av de nya jobbplatser som Löfven lovat att skapa har fem procent blivit verklighet. 32 000 traineejobb utlovades. Under 2015–2016 fick 277 personer jobb den vägen. Vad som ökat sysselsättningen är inte S politik utan den rådande högkonjunkturen.

Sonidsson presenterar flera omfattande budgetsatsningar. Det låter naturligtvis bra när hon skriver att “vår regering har skapat ett budgetöverskott som ger ett stort reformutrymme”. Även reformutrymmet har dock uppstått tack vare högkonjunkturen.

Det vore ju imponerande om regeringen Löfven skapat den rådande högkonjunkturen, som drivits på av ökad internationell efterfrågan och tillväxt. Men så är knappast fallet. Konjunkturer går i cykler, och sunt ekonomiskt förnuft är att spara i ladorna under goda tider. S har istället lagt en glädjebudget under brinnande högkonjunktur.

Att S "har varit tvungna att ta en del smärtsamma beslut under den här mandatperioden” är därför märkligt. Dels om hon syftar på det “andrum” som infördes under flyktingkrisen. Märkligt att vi samtidigt kan ha ett så omfattande reformutrymme att satsa på alla möjliga saker utom att hjälpa människor på flykt. Dels då det finns flera svåra beslut regeringen borde tagit, men inte gjort.

Regeringen satsar 2,7 miljarder på försvaret varje år till 2020. Det räcker inte ens för deras nuvarande uppgifter. Betydligt större budgetförstärkningar krävs. Att polisen får mer resurser är bra, men för lite och för sent. Att få fler poliser tar tid, och problemen har länge varit uppenbara. Dessutom beror de inte bara på resurser utan är även strukturella, och Dan Eliasson har inte hanterat dem. Han bör snarast bytas ut.

Det finns flera alternativ till S migrationspolitik. Regeringen kan sluta överbelasta Migrationsverket med uppgiften att göra om alla prövningar för uppehållstillstånd gång på gång, en följd av att TUT nu är huvudregel. S kan sluta motarbeta enkla jobb. Många som kommit till Sverige är lågutbildade, får inte jobb och hamnar utanför samhället. Låg ingångslön är bättre än ingen lön alls. Dessutom är jobb ett viktigt steg för att få kontakter och språkkunskaper – att bli en del av samhället.

Det finns alternativ till att låta Löfven sitta kvar vid makten. En statsminister som inte lyckas uppfylla sina vallöften, som ena dagen ropar “Mitt Europa bygger inte murar” och sedan stolt framhäver hur han stängt gränsen, och som gick igenom IT-skandalen utan att ens känna till den. Att ge Löfven förnyat förtroende 2018 ser allt mindre ut att ens vara ett alternativ.

Oscar​ ​Matti

​Liberala​ ​Studenter,​ ​riksstyrelseledamot

Alex​ ​Nilsson​

Ordförande​ ​LUF​ ​Västernorrland

Läs även:

Moderaterna: "Sverige behöver fler poliser – vi tar poliskrisen på allvar"

Sluta vilseled om vinster i välfärden, Löfven

S, MP: Landstingets egen personal ska få en bättre vardag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel