Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre Timråtränaren om tuffa uppväxten: "Min vän blev ihjälskjuten"

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén växte upp i Borlänge, när kriminaliteten var utbredd i staden.
Nu berättar den förre Timråtränaren i en Aftonbladet-podcast om hur det var att växa upp i den miljön.
– En barndomsvän till mig blev ihjälskjuten efter en krogkväll, säger han.

Läs också: Tomas Montén om förbundskaptensjobbet i Juniorkronorna: "Alltid varit en dröm"

Borlänge var länge en stad ökänd för sin kriminalitet. I början av 2000-talet stod de för 40 procent av kriminaliteten i Dalarna.

Där växte Tomas Montén upp. Han som i dag är förbundskapten för juniorkronorna.

I Sportbladets podd Hockeystudion berättar han om hur det var att växa upp i en sådan miljö.

– Det var ganska stökigt i Borlänge när jag växte upp med en hel del tråkigheter. Det kunde helt klart ha gått sämre för mig. Jag hade barndomsvänner som inte finns kvar i livet nu på grund av saker som var stökiga: gänggrejer och ganska mycket narkotika och såna saker, säger han.

Bland annat berättar han om en bardomsvän som blev skjuten.

– Vi lirade hockey ihop och han var på fel ställe vid fel tidpunkt och det slutade otroligt illa. Det är sånt man vill glömma, men aldrig glömmer. Nu har det lugnat ner sig efter den där tiden. Det känns mer moget och gemytligt de gånger jag är hemma och hälsar på. Känslan är att Borlänge som stad har tagit tag i sig själv efter de här grejerna som hände.

– Såna saker sätter ett otroligt perspektiv på livet. Kanske inte just då det hände, men i efterhand känner man att det här var riktigt jäkla fel, riktigt jäkla snett.