Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan ägnar sig åt psykisk misshandel, varje dag

Psykisk misshandel är misshandel som riktar sig mot den andres självkänsla, eller som handlar om att beröva en människa en känsla av trygghet.

Helt öppet och helt legalt avgör handläggare om en cancersjuk, rädd och vilsen sjuk individ ska orka lägga kraften att slåss mot sin sjukdom eller orka med kontakten med Försäkringskassan. Samma handläggare beviljar å andra sidan, utan något uns av människokännedom och kontroll stora belopp till bedragare.

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Försäkringskassan har uppdraget att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen. När en handläggare har så dålig fingertoppskänsla och kompetens blir de verkligt behövande lidande. Grundsjukdomen försämras med stresspåslag, förtvivlan, uppgivenhet och självmordstankar.

När våra folkvalda går in i väggen tar de ”time out” med full lön, oavsett det handlar om arbetsrelaterade orsaker eller privata angelägenheter.

För Plus-kunder: Folk kan bli sjukare av Försäkringskassans tuffa sjukregler: "Kan innebära hinder för lyckad rehabilitering"

Socialförsäkringen är några få förunnat. Det har blivit rysk roulette där Försäkringskassan utövar makt och godtyckliga bedömningar. Många beviljas ersättning trots arbetsförmåga medan ännu fler utan arbetsförmåga jagas som villebråd.

Alla människor kan en dag behöva stöd och hjälp, men nutidens människoförnedring vittnar om att den försäkring som finns sänker livskvalitén. I dagens samhälle måste man söka andra vägar för att överleva och tillfriskna.

För Plus-kunder: När förtroendet för välfärden kraschar: "Jag har i min fantasi tänkt att när något händer mig så har jag ett skyddsnät"

För att skydda människor från kränkande behandling, försummelse, fysisk och psykisk misshandel borde även myndighetsanställda ha lagstadgad anmälningsskyldighet. Försäkringskassans arbetssätt verkar däremot vara fullkomligt laglöst. Däremot är det du och jag som betalar deras löner.

Om man nu är rädd för Försäkringskassan. Om man nu inte orkar längre. Om man nu efter år av oro, depressioner, självmordstankar inte orkar med det föraktfulla bemötandet längre kan man då stövla in till polisen och be om att bli tvångsomhändertagen? Får man göra det om man ber för sitt eget liv?

Sverige, Sundsvall 2017

Läs också:

Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Ni tvingar mig springa ett maraton med brutna ben – varför kan jag inte få bli frisk?

Vi sjuka knäcks av Försäkringskassans avslag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel