Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan bemöter kritiken: Ibland lyckas vi inte fullt ut

Under den senaste tiden har det varit ett antal insändare i Sundsvalls Tidning som har riktat sig till Försäkringskassan.

Jag har full förståelse att det i många fall är tuffa situationer och vi på Försäkringskassan behöver ha ett professionellt och empatiskt bemötande av den enskilda individen. Ibland lyckas vi inte fullt ut, men vi strävar hela tiden efter att utveckla och förbättra oss själva.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sjukförsäkringen är en omställningsförsäkring som ska göra det möjligt för den som blivit sjuk att under en tid, ibland kortare och ibland längre, rehabilitera sig för att kunna återgå i arbete. I de allra flesta fall kan man återvända till sitt ordinarie arbete men det kan också innebära att man behöver titta på andra arbeten som passar bättre i en ny livssituation.

Sjukförsäkringen är just en försäkring och för att den ska falla ut så krävs det att vissa villkor är uppfyllda, precis som för en vanlig försäkring. Villkoren (lagar/regler) bestäms av regering och riksdag. Försäkringskassans uppdrag är sedan att utifrån dessa lagar och regler bedöma rätten till ersättning. I cirka 96 procent av alla nyansökningar beviljar Försäkringskassan sjukpenning.

Att vara långtidssjukskriven, om man kan klara att göra någon typ av arbete, är inte bra för hälsan och bidrar i många fall till ett utanförskap.

Det är Försäkringskassans handläggare som beslutar om rätten till sjukpenning. Som stöd i den processen har de försäkringsmedicinska rådgivare för att tolka diagnoser och läkarintyg. Det är därför viktigt att ett läkarintyg från hälso- och sjukvården innehåller den information som krävs för att vi ska kunna ta rättssäkra beslut.

Försäkringskassan har ett samhällsuppdrag att minska ohälsan och jobba för att fler kommer ut på arbetsmarknaden. Om en person är svårt sjuk och inte har någon arbetsförmåga, ska denne naturligtvis inte arbeta men att vara långtidssjukskriven, om man kan klara att göra någon typ av arbete, är inte bra för hälsan och bidrar i många fall till ett utanförskap. Att minska sjukskrivningarna är ett gemensamt ansvar för Försäkringskassan, hälso- och sjukvården och inte minst arbetsgivarna.

Karin Olsson

Områdeschef Försäkringskassan

Här följer några insändare i ämnet:

Försäkringskassan är ingen lagspelare – maktspelet är viktigare

Ni tvingar mig springa ett maraton med brutna ben – varför kan jag inte få bli frisk?

Försäkringskassan – en skandalmyndighet helt utan empati

Vi sjuka knäcks av Försäkringskassans avslag

Tack, Försäkringskassan – ni slår undan fötterna för mig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel