Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan kräver nästan en miljon av felaktigt sjukskriven

En 45-årig Sundsvallbo krävs på 869 315 kronor av försäkringskassan eftersom han anses ha lämnat felaktiga inkomstuppgifter.
Det är ren utpressning och jag har polisanmält försäkringskassan, säger han.

"Du har lämnat felaktiga uppgifter angående anställning och inkomst av förvärvsarbete", står det i försäkringskassans brev. Därmed ska mannen betala tillbaka pengar han fått mellan åren 2000 och 2005.

Det var vid en efterkontroll 2005 som försäkringskassans personal bestämde att mannens sjukpenninggrundande inkomst skulle sänkas retroaktivt, trots att han totalt hade fått 869 315 kronor under den aktuella perioden.

Jag har alla arbetsrättsliga dokument och sjukintyg som krävs, och jag har deklarerat alla inkomster jag haft från olika restauranger, hävdar mannen.

45-åringen drev tidigare en restaurang i Sundsvall som gick i konkurs 1999. Därefter uppger han att han har haft olika anställningar på restauranger både i Sundsvall och Hudiksvall.

Det har handlat om allt från att sköta ekonomin till att stå i dörren, säger han.

Mannen har ett visst kriminellt förflutet, men de senaste fem åren har han inte dömts för några brott.

Enligt mannen har sjukskrivningarna orsakats av att han har vissa psykiska problem och skador i ett ben och en höft.

Nu har försäkringskassan försatt mig i stor ekonomisk knipa och jag har tvingats låna pengar till advokater, men även om jag hade pengar skulle jag inte betala. Jag har även överklagat försäkringskassans beslut till länsrätten, säger han.

45-åringen tror att problemet är att hans tidigare arbetsgivare inte har betalat in den skatt och de sociala avgifter som skulle kunna styrka hans anställningar.

Och ingen kan ju tvinga sin arbetsgivare att betala den typen av kostnader, säger han.

Handläggaren Lena Brunzell på försäkringskassan kan inte kommentera enskilda ärenden, men hon berättar att till grund för den sjukpenninggrundande inkomsten ligger oftast den anställdes uppgifter.

Som regel godtas de, men vi kan också vilja ha dem styrkta genom ett anställningsintyg eller genom att ringa och fråga arbetsgivaren, säger hon.

Mannen uppger att han numera är pensionär. Men sedan 2007 ska han också ha haft en anställning i en kiosk i Örnsköldsvik.