Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäljningsrekord på Mittnordens biståndscenter i Fränsta

Enligt Leif Grip, som är verksamhetsansvarig på Mittnorden biståndscentrum, så kommer Erikshjälpens sekondhandbutik i Fränsta för första gången sedan starten att passera en miljon kronor i försäljning.

Av dem pengarna går mer än 20 procent direkt till bistånd, vilket innebär att de som lämnat in gamla kläder och föremål till Erikshjälpens butik i Fränsta har bidragit med mer än 200 000 kronor i biståndspengar.

– Folket i Ånge kommun är duktiga på att skänka saker till välgörenhet. Generellt ser det ut så på många håll och de allra flesta ger bort mycket fina och välbevarade kläder och prylar, säger Leif Grip.

Men ungefär 30 procent av de insamlade kläderna kasseras.

– Tyvärr är det väl så att en del skickar vad som helst och tycker att mottagarna ändå bör vara tacksamma för de kläder de får. Men i vissa fall handlar det om både trasiga och mögliga kläder och då sorteras de bort.

Sex procent av de kläder som blir kvar efter sorteringen säljs i butik, resten viks och pressas till balar för att det ska få plats så mycket som möjligt på varje transport.

150 ton kläder har skickats från Mittnorden biståndscentrum i år och om några dagar kommer ännu en transport att lämna Sverige för att sprida julglädje i Ukraina.

– Det mesta har annars gått till Lettland i år. Jag har själv varit över många gånger och har sett otroligt fattiga områden kring Vitryssland. Våra transporter är mycket uppskattade där och dem vi samarbetar med tycker att kläderna håller mycket hög kvalitet.

Ändå har Leif Grip lagt märke till att de insamlade klädernas kvalitet har blivit något sämre och han tror att det kan bero på att folk säljer begagnat över nätet i mycket större utsträckning nu än för några år sedan.

– Jag brukar ha som mått att det du inte kan ha på dig när du själv går ut på stan, ska du heller inte skicka till någon annan.