Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Församlingen vill anställa manlig präst före kvinliga sökanden

Timrå församling ska i första hand anställa en manlig präst enligt de regler som finns inom kyrkan. Anders Sundquist slutar och därför ersättas.

Det finns sex sökande till tjänsten varav fyra av dessa är kvinnor. När Anders Sundquist slutar kommer det att finnas tre kvinnliga präster och en manlig kyrkoherde i församlingen och en vakant tjänst som präst.

Att vi i första hand ska anställa en man har med jämställdhetsreglerna som finns, säger Örjan Wallin, kyrkoherde. Men skulle det visa sig att någon av kvinnorna som sökt är betydligt mer kvalificerad för tjänsten, så skulle jag anställa kvinnan.

Men nu är inte situationen så enligt kyrkoherden. Och om det rör sig om likvärdiga meriter är det i första jämställdhetsperspektivet som ska avgöra. Församlingen i Timrå har lämnat in samtliga ansökningar till stiftet i Härnösand och samtliga anses behöriga att söka tjänsten.

Men någon av de båda männen som söker ligger något bättre till för tjänsten. Förra gången Timrå sökte en ny präst var det bara kvinnor som ville ha jobbet.