Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsar stoppar inte Miranda

/
  • Miranda och de andra i forsen.
  • Miranda är på väg in i forsen. ”Det svåraste är att ha kontroll på båten. Att bara köra på rakt fram i en fors är inte svårt. Att korsa forsen och läsa strömmarna är det som är svårt”, säger Miranda.
  • Stina Lidén har just vält och vänder själv tillbaka med hjälp av en eskimåsväng.
  • Per-Erik Johansson, ordförande i Nedre Ljungans forspaddlare.
  • Miranda Englund och Stina Lidén tränar att åka med i strömmen. För att inte skada sig åker man på rygg med fötterna först.
  • Håkan Åslin paddlade som ung och har nu återupptäckt paddlingen tillsammans med sin dotter.

Ett lätt regn kyler ner septemberkvällen medan trettonåriga Miranda Englund drar på sig våtdräkt, flytväst och hjälm.

Hon sätter sig sedan i forspaddlingskajaken och paddlar ut mot den dånande forsen.

– Jag är lite nervös ibland, men absolut inte rädd, säger hon.

Annons

Det är en timme kvar tills solen går ner när några medlemmar i Nedre Ljungans forspaddlare samlas vid klubbstugan, bara några meter från Ljungans vatten.

En av dem är Miranda Englund, 13 år. Det är fjärde gången som hon forspaddlar men hon börjar redan få kläm på det.

– Hon har utvecklats något enormt, säger Per-Erik Johansson, ordförande i föreningen.

– Hon var förvånansvärt duktig redan första gången, men nu ser man stor skillnad. Hon behärskar redan flera tekniska moment som kan ta en viss tid att lära sig.

Mirandas pappa Håkan Åslin är också med och paddlar, och det var han som fick Miranda att testa.

– Pappa höll på med forspaddling när han var yngre, och nu var han sugen på att börja igen, så han frågade mig om jag också var sugen på att prova, berättar Miranda.

Forspaddling innebär att man med en speciell sorts kajak paddlar i åar och älvar med inslag av fors. Kajaken, eller båten som den också kallas, ser rätt annorlunda ut i jämförelse med till exempel en havskajak. Forspaddlingsbåtarna är bredare, kortare och utan något roder. Det gör att de blir mer stabila men också mer manövrerbara.

När man forspaddlar så kan man paddla en viss sträcka där vattnet varierar mellan fors och mer stilla vatten, eller så kan man bara paddla i forsar där man surfar i valsar som bildas i forsen.

– Många som inte forspaddlat har ofta en bild av forspaddling som något extremt. Det kan det vara. Det finns de som bara surfar i stora valsar och paddlar utför fall och liknande, men det kan också vara en trevlig naturupplevelse längs en å eller älv med vissa inslag av fors, säger Per-Erik Johansson.

Från stranden där Miranda och de andra paddlarna går i så forsar det på bra bara några hundra meter bort. För den ovane kan det kännas otänkbart att ge sig ut i en liten plastbåt där man sitter bara en bit ovanför vattenytan.

– Första gången så kändes det läskigt. Speciellt tanken på att hamna under vattnet. Man sitter ju fast i båten och om man välter så måste man rycka bort kapellet för att komma ur, säger Miranda och fortsätter:

– Men när jag väl testat så kändes det inte så hemskt. Det var lite otäckt att vara under vattnet, men jag har skaffat mig en näsklämma nu, så nu känns det tryggare. Men i början kunde jag tänka "gud vad det forsar", när jag såg en fors. Men nu tänker jag i stället "där kan man ju paddla".

När man börjar med forspaddling så är det första man lär sig att komma ur båten om man skulle välta. Man får lära sig att rycka bort skyddskapellet som hindrar vatten från att komma in i båten, och sedan ta sig ur. När man bemästrar det så går man vidare med kamraträddning. Då lär man sig att vända tillbaka på rätt köl genom att ta tag i en kamrats båt och med hjälp av den vända runt. Den riktigt rutinerade vänder runt själv i en så kallad eskimåsväng.

Regnet börjar avta när paddlarna närmar sig forsen och solen färgar himlen röd bakom trädtopparna. Miranda och de andra läser av vattnet och ser var strömmarna går innan de korsar forsen för att hamna rätt i vattenflödet.

– Det svåra är inte att köra på rakt fram. Att läsa av strömmarna och korsa forsen är det svåra. När man korsar en fors så gäller det att jobba mycket med höfterna så att strömmen inte drar ner båten, då kantrar man. Men än så länge har jag inte vält ofrivilligt, skrattar Miranda.

Pappa Håkan är först att åka in i forsen. Han hittar rätt i strömmen och stannar mitt i det rusande vattnet. Miranda följer efter. Hon paddlar snabbt och parerar strömmarna med kroppen för att hitta rätt medan pappa Håkan coachar. Det skummande vattnet rusar omkring henne medan hon målmedvetet paddlar på.

– Hon har blivit så duktig så snabbt, säger Per-Erik imponerat från strandkanten.

De glider en stund i strömmen innan de vänder medströms och går tillbaka för att göra om samma moment. Om och om igen.

Vad är det som är så roligt med att forspaddla?

– Oj, det är svårt att förklara. Själva paddlingen är kul. Det är bra träning för både armar och bål, men det är också utmanande och det är en häftig känsla att vara mitt i en naturkraft som faktiskt vattnet är. Jag vet inte hur jag ska förklara, man får liksom ett litet pirr. Som en kick, säger Miranda.

Att Miranda blivit duktig så fort tror hon beror på att hon paddlat med de som är mer erfarna.

– Alla är så snälla och berättar hur jag ska göra. Jag kände ingen förutom min pappa innan, men det gick fort att komma in i gemenskapen. Men jag kanske har lite lätt för paddlingen också. Jag håller på med fotboll och innebandy och jag har en riktig vinnarskalle och är rätt envis och tuff. Ger jag mig in i något så ska det bara gå bra, berättar Miranda.

Att paddla med pappa Håkan ser Miranda inte som något negativt, tvärtom.

– Vi gör mycket tillsammans hela familjen. Vi är ofta ute i skogen eller åker slalom. Jag tror det är viktigt att vara tillsammans som familj och faktiskt umgås, inte vara på egen hand hela tiden. Men med paddlingen så får jag rå om pappa helt själv, säger Miranda och skrattar.

Det börjar mörkna och till slut försvinner solen ner bakom träden. Miranda och de andra paddlar tillbaka. Det är bara några plusgrader i luften och väl ur vattnet är det rätt kallt att stå i våtdräkt.

– Vattnet värms upp i våtdräkten så det är faktiskt varmare i vattnet än är uppe, huttrar Miranda.

Det går att paddla utomhus ett par veckor till, men under vintern kommer Miranda att träna inomhus i bassäng. Målet är att träna teknik och framför allt eskimåsvängen. När våren och utomhussäsongen kommer i gång så är hon förhoppningsvis ännu vassare och redo för större utmaningar.

Annons