Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försiktighet kring förslag om självstyrande enheter: "En ökad privatisering verkar avlägsen"

Erik Thunefors (-) förslag om att prova självstyre vid en skola och ett äldreboende i minst tre år möts med försiktighet. I ett yttrande skriver förvaltningscheferna att de i så fall vill se ett beslut som öppnar för intraprenad endast om intresse och initiativ kommer från de anställda.

Det är med en känga till Socialdemokraterna som Erik Thunefors (-) motionerar om att få till mer självstyrande verksamheter inom skola, förskola och äldreomsorg.

För Plus-kunder: Lokalutredningens råd till Ånge kommun: Lägg ner grundskolor

– En ökad privatisering verkar avlägsen, och intresset för detta hos den styrande majoriteten är lika med noll. Jag yrkar därför att kommunen prövar metoden med självstyrande enheter på exempelvis en skola/förskola och ett äldreboende, skriver han i motionen, med tillägget att man därefter ska utvärdera resultatet efter förslagsvis tre års tid.

Läs också (2016): Thunefors förblir vilde efter C-avhoppet – är uppvaktad av SD och småpartier

Förslaget lämnades i början av året, och har nu utmynnat i ett gemensamt yttrande från berörda förvaltningschefer, och där man förklarar hur man tycker att politiken ska agera.

– Utifrån motionärens yrkande föreslår vi att kommunfullmäktige först fattar beslut om huruvida man ska införa möjligheten för verksamheter att ansöka om att driva verksamhet som intraprenad, skriver förvaltningscheferna.

Läs också: Nej till att uppmuntra intraprenader – avslag i regionfullmäktige

Väljer politiken att öppna för intraprenad så vill förvaltningscheferna att det beslutet ska åtföljas av tydliga riktlinjer, bland annat kring vilka typer av intraprenad som ska släppas fram.

– Beslutet bör utgå från att intresset och initiativet om bildandet av en intraprenad kommer från de anställda i en enhet eller verksamhet, skriver förvaltningscheferna.

För Plus-kunder: Nya äldreboenden i Ånge och Fränsta – så vill lokalutredningen förändra äldrevården

Humanistiska nämnden har antagit yttrandet vid sitt septembermöte, och skickat det vidare till kommunstyrelsen för fortsatt beredning.