Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskande legofemmor satsar på hjälp från djuren: "Vinner vi så ska magistern färga håret blått"

Tretton vetgiriga femteklassare kämpar på för fullt.
Om en knapp månad är det dags för final på Mittuniversitetet i Östersund och det färgstarka legogänget från Söråker satsar högt.
– Vinner vi så ska magistern färga håret blått, säger Felicia Larsson.

First lego leauge är en tävling som genomförs i 80 länder. I Skandinavien är det 49 tävlingsorter varav åtta i Sverige. Totalt deltar 128 lag i Sverige och ett av lagen består av 13 elever från klass 5 A och B på Söråkers skola. Under sex veckor jobbar de med att ta fram ett bra koncept inför årets tävling som bygger på samarbetet mellan människor och djur.

Läs även: Legofantaster spenderade lovet på skolan

Årets tema har fått namnet Animal Allies och femmorna från Söråker har en idé som de inte vill förklara allting om ännu. Men det kan handla om polis- och/eller ledarhundar, bins pollinering eller annat som människor kan ha nytta av.

– Jag kan avslöja att årets bidrag handlar om hur djur kan hjälpa oss att upptäcka en tsunami, förklarar Bengt Böhlin, lagledare och lärare på Söråkers skola.

Läs också: Legopris till elever från Söråkerskola

Eleverna är indelade i tre grupper; marknadsföring, forskning och teknik. De arbetar tre dagar i veckan med projektet men i år kom de igång lite sent och därför blev det en lite annorlunda hemläxa för eleverna.

– Vi hade legobygge i hemläxa och då byggde vi delar till banan, säger Wincent Wegar som är med i teknikgruppen.

Nu har eleverna provkört banan och den fungerar bra. det är sjunde året som Söråkers skola deltar i tävlingen och legorobotarna har de haft sedan 2014 har de fått bygga om lite grann och testkörningen pågår för fullt.

Den delen sköts av teknikgruppen. Forskargruppen arbetar med hur hela konceptet ska förklaras för juryn under finalen i Östersund. Marknadsförarnas arbete går ut på att sprida information om projektet och ordna med sponsorer.

Finalen går lördag den 12 november och legofantasterna från Söråker satsar högt. Förra året gick det jättebra för skolan som vann robottävlingen och fick ett forskningspris som gjorde att de kom tvåa i tävlingen. Det vill man slå i år.

– Vi ska vinna och gå till skandinaviska finalen, säger Felicia Larsson och får medhåll av kompisarna i legogänget.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST Timrå på Facebook.