Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare dokumenterar Mjällåns rara särarter

Kommande vecka kommer ett 40-tal forskare att göra en grundlig inventering av de unika naturvärden som Mjällån och dess dalgång rymmer.

Bakom arrangemanget står Naturskyddsföreningen Timrå och det är det största arrangemang som föreningen åtagit sig. Det är en möjlighet att i samband med Svenska Naturskyddsföreningens 100-årsjubileum kartlägga en säregen dalgång med stora vetenskapliga och estetiska värden.

På söndag kommer de olika forskarna att anlända till Bergeforsens Camping för inkvartering. Den kommande veckan gör man sedan gruppvisa utflykter i terrängen och dokumenterar sina fynd varje dag i campingens huvudbyggnad. Dit har allmänheten också tillträde varje kväll när dagens resultat samlas.

Klockan 20 varje kväll hålls också föredrag av någon av de många församlade experterna. Även till dessa har allmänheten tillträde och det är kostnadsfritt och bänka sig i salongen och låta sig allmänbildas.

– För en förening med en fast årlig intäkt på 10 000 kronor är det naturligtvis en kostsam uppgift att genomföra ett arrangemang som omsätter ett par hundra tusen. Men det mesta av föreningens kostnader täcks genom sponsorer och deltagarna betalar faktiskt själva för sitt deltagande, berättar Berry Johansson, Naturskyddsföreningen Timrå.

Den som åkt väg 331 från Åsäng och upp mot Viksjö har inte kunnat undgå att notera den djupa och oftast mäktiga dalgången. Det är tre stora geologiska processer om skapat denna.

Det började med det stora vulkanutbrottet vid Alnö för uppskattningsvis 550 miljoner år sedan. En av de stora sprickor som bildades i berggrunden gick i denna dalgång.

Långt senare, för 10 000 år sedan, tog en stor isälv vägen i vulkansprickan och senare Faxälven. Stora mängder grus, sand och mjäla avsattes i mäktiga lager.

I de mycket tjocka lagren har sedan Mjällån och tillrinnande bäckar skurit sig ned och format landskapet, en process som fortfarande är påtaglig och kan noteras i nipras, omledning av strömfåror och avsnörda korvsjöar och gölar.

Idén till Forskningsresan föddes i slutet av 1980-talet när Anders Delin insåg att de flesta sakkunniga biologer och artspecialister fanns söderut vid de stora naturvetenskapliga institutionerna vid universiteten, medan de stora skogsvärdena fanns i norr och var dåligt dokumenterade.

Sedan dess har en Forskningsresa ägt rum per år där deltagarna genomsökt och beskrivit ett stycke unik svensk natur och skyddsvärda områden för rödlistade, sällsynta, arter.

Flera av forskarna som deltar i årets Forskningsresa har gjort fynd av unika arter i dalgången, men nu ska den samlade bilden av dalgången bli bättre beskriven.

Det är åtminstone vad Naturskyddsföreningen i Timrå hoppas på och därmed har man satt fokus på en naturtillgång som inte ens är allmänt känd i hemkommunen Timrå.