Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare med fågelperspektiv på vindkraften

De hjälper örnen undvika vindkraftsverken.

Eller: De hjälper vindkraften att undvika örnen.

Oavsett hur man ser det är forskningsprojektet på Mittuniversitetet en win-win.

Problemet som tre elektronikforskare på Mittuniversitetet har gett sig i kast med att lösa är att örnar (och för all del andra fåglar) kan skadas eller dö genom att flyga in vindkraftverkens rotorer. Andra problem är till exempel att häckningsplatser störs. Dels är det givetvis ett problem för de fridlysta örnarna, dels är det ett problem för utbyggnaden av vindkraften i landet. Vindkraftsprojekt kan stoppas om man tror att det finns risk att örnar skadas.

– Om de kommer varje timma är det kanske omöjligt att bygga. Men är det bara en örn en gång i månaden, då kanske det går, säger Najeem Lawal.

Lösningen som Najeem Lawal, Naeem Ahmad och Farzaneh Taghadol på Mittuniversitetet har tagit fram bygger på ett smart kamerasystem. Det upptäcker örnar och används för att dokumentera var de rör sig, hur de rör sig och hur ofta de är i området. För att undvika att örnarnas intressen kolliderar med vindkraftens, kan den information man får fram användas på två sätt:

• Man kan undersöka om ett område där man vill bygga vindkraft är lämpligt ur en fågels perspektiv. Då kan man från början undvika olämpliga platser.

• Om man redan har ett vindkraftverk eller en vindkraftpark så kan man vidta åtgärder när örnarna kommer in i riskzonen.

– Vi kan tillfälligt stänga av ett kraftverk eller avleda örnarna, säger Naeem Ahmad.

Det här är inte okomplicerat. Kamerorna (eller egentligen en dator) ska känna igen en örn på flera kilometers avstånd, bestämma var den är, och skilja en örn från en annan. Och detta utan att blanda ihop dem med andra fåglar, flygplan eller moln. Allt som inte är örn ska filtreras bort. För det behövs att minst två kameror ser den samtidigt.

Tidigare har Najeem Lawal, Naeem Ahmad och Farzaneh Taghadol satt upp en örnbild på utsiktstornet på Norra berget och upptäckt den med kameror vid Bergsåkers travbana, nästan tre kilometer bort. Nu är man inne i en ny testfas med tre kameror. Faller det väl ut inhandlar man 50 nya och testar i full skala. I slutändan ska systemet vara helt automatiskt.

Hela projektet ska vara klart 2013, men nu i oktober kommer resultat att publiceras i en internationell facktidskrift. Forskartrion har också bjudits in till konferenser i både USA och Spanien. I Sverige har bland andra naturvårdsverket och Statkraft har visat intresse för produkten.