Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare på Mittuniversitetet frias från fusk – men får kritik för slarv

En forskare på Mittuniversitetet i Sundsvall anmäldes för att ha plagierat en text, inte låtit medförfattare godkänna en slutversion och för att ha ljugit om kommande forskning för finansiärer. Nu frias forskare av universitetet – som dock väljer att rikta kritik mot forskaren, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I februari lämnade Mittuniversitetet in ärendet till Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Anmälan gällde att forskaren plagierat text i samband med en ansökan för att få forskningsanslag, inte gett alla medförfattare till en artikel möjlighet att godkänna den slutliga versionen och att forskaren, inför forskningsfinansiärer, refererat till kommande vetenskapliga texter med en annan status än vid tidpunkten för ansökan.

Den aktuella forskaren har bestridit anklagelserna.

Expertgruppen sa i sitt utlåtande att det inte förekommit någon oredlighet i forskning men riktar viss kritik mot forskaren.

Fakultetsnämnden vid humanvetenskapliga fakulteten har nu fattat beslut i ärendet och håller med Expertgruppen om att det inte förekommit någon oredlighet, men att forskaren ska få kritik på en punkt, det meddelar universitetet i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att forskningsetik är en levande diskussion i de olika ämnena. Fakultetsnämnden har gett respektive ämne i uppdrag att rapportera hur god forskningssed upprätthålls i respektive ämne och att det återfinns i deras forskningsstrategier, säger Susanna Öhman, dekan vid den Humanvetenskapliga fakulteten i ett uttalande.

FLER NYHETER:

Vi granskar stöldligorna i Sverige – så arbetar de och så kan du drabbas

För Plus-kunder: Stöldligor svårfångade för polis och tull: "Det är rena skämtet"

Nya uppgifter om Svartvikskajen – gifter stoppar husvagnsparadiset

För Plus-kunder: Omstart i division II uteslutet för Sundsvall Hockey: "Det diskuterades"

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.