Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskingring ledde till nya rutiner för Tynderö församling

I fredags dömdes Tynderö kyrkoråds forna ordförande för förskingring.

Församlingens nuvarande ordförande Kenneth Norberg är lättad över att saken är utagerad.

– Det finns inte en chans att något sådant här kan hända igen, säger han.

Kvinnan dömdes till villkorlig dom av Sundsvalls tingsrätt för att ha tagit pengar ur en fond som hon ansvarat för.

Kenneth Norberg var med när den fleråriga förskingringen avslöjades 2004 och poängterar att ingen skugga ska falla på församlingens ekonomiavdelning för det inträffade.

– De två som var ansvariga för fonden tog på sig bokföringen helt på egen hand. När det här uppdagades och vi åkte hem till kyrkorådsordföranden fanns det inte ett enda papper, säger han.

 

Överlämnades

De kvitton och underlag som ordföranden till slut letade fram överlämnades till församlingen i en påse och en låda, som Dagbladet tidigare berättat.

På pastorsexpeditionen fick främst den dåvarande kyrkoherden lägga ner åtskilliga timmar på att försöka reda ut transaktionerna, en insats som även önskades från polishåll.

Saken lämnades sedan över till polis och åklagare, som inte gjorde en komplett egen utredning förrän i höst, då en rättegång tvingats ställas in på grund av det bristande underlaget.

Åklagarsidan tog på sig hela ansvaret för bristerna.

– Kanske skulle vi ha lämnat i från oss allt som det var i stället, säger Kenneth Norberg.

 

Helt ändrade rutiner

Han understryker att den bokföring som skötts vid pastorsexpeditionen har varit klanderfri. Händelsen har lett till helt ändrade rutiner i Tynderö församling.

– Det här är helt utagerat för oss nu. All bokföring sköts numera på pastorsexpeditionen och reglerna för uttag ändrade vi direkt efter att det här uppdagades. Nu är det alltid två stycken som åker till banken samtidigt, säger Kenneth Norberg.