Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskningsresan kan glädjas åt ett gott resultat

Naturskyddsföreningens fältinventering av Mjällådalen, Forskningsresan, är nu avslutad.

Efter en veckas undersökningar av flora och fauna kan deltagarna glädjas åt ett gott resultat.

– Det har gått över förväntan, säger en nöjd Harald Sehlin, som var med och initierade inventeringen.

I början på förra veckan anlände ett 60-tal naturintresserade forskare, specialister och amatörer till Timrå. Syftet med kartläggningen av Mjällån och dess dalgång, är att få till ett långsiktigt skydd av området.

 

– De branta niporna och den omgivande miljön är mycket känsliga för avverkningar, säger Harald Sehlin.

Elisabeth Nilsson, som bor i Ljustorp och ofta vistas i skogarna, ser även möjligheter att utveckla Mjällån som besöksmål.

– Det är ju så vackert här och jag unnar verkligen fler att komma hit, säger hon.

 

Allt som hittats under veckan har studerats på kvällarna och kommer att föras in i ArtDatabanken, en databas som samlar alla Sveriges djur- och växtarter.

– Vi har sett många olika signalarter och rödlistade arter. Många av deltagarna har sagt att det är som att befinna sig i ett tropiskt land, säger Harald Sehlin.

 

Förutom de unika växterna, har det även synts både björn och utter under veckan. Fynden kan stärka naturskyddsföreningens argument om ett omfattande skydd av skogen.

– De här signalarterna talar ju för att området inte ska röras, säger Harald Sehlin.

Allt som allt menar han att hela arrangemanget varit mycket lyckat.

– Entusiasmen hos alla deltagare är imponerande. Jag blir också imponerad av allt som finns att se här. Det är mycket goda resultat.

Fotnot: Signalart är en typ av indikatorart som Skogsstyrelsen använder för att hitta skogar med höga naturvärden. Rödlistade arter är djur eller växter som riskerar att utrotas och behöver akut skydd.