Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskningsresan ska kartlägga miljön i Timrå

Genom ”Forskningsresan” kartläggs och uppmärksammas oskyddade, värdefulla skogsmiljöer i Norrland.

På söndag kommer turen till Mjällån i Timrå kommun.

– Jag tror att vi kommer att sätta Mjällådalen på kartan – även för forskarna, säger Harald Sehlin, Naturskyddsföreningen Timrå.

Resorna har arrangerats sedan början av 90-talet och startade för att sammanföra expertisen, som ofta fanns på universitet i södra Sverige, med de unika skogar som finns i Norrland.

Ett 60-tal personer från hela landet kommer att sluta upp och bland deltagarna finns allt från forskare och specialister till amatörer.

– Många följer med från år till år och rättar sin semester efter resorna, säger Sofia Lundell, ansvarig för Forskningsresan och medlem i Naturskyddsföreningen Härnösand.

Under den veckolånga upptäcktsfärden kommer både djurliv och natur att inventeras.

Att man styr kosan mot just Mjällådalen beror till stor del på att Ljustorps egen stigfinnare Elisabeth Nilsson länge har vurmat för området och dess unika geologi med nipor, raviner och terrasser och framförde förslaget.

– Ju mer man tittar på de vackra formationerna, desto mer fascinerad blir man av dem. Jag har länge varit för att man ska skylta upp och göra det till ett utflyktsmål, det finns en stor potential för besöksnäringen där. Jag såg det här som en möjlighet att förverkliga det önskemålet, säger hon.

Naturskyddsföreningen Timrå hoppas också att kartläggningen kan leda till att Mjällådalen får någon slags skyddsmärkning.

– Vi är inte motståndare till att bruka skogen, men det känsliga området precis längs ån kan lätt förstöras om det blir aktuellt med avverkning och tunga skogsmaskiner ska köra just där, säger Elisabeth Nilsson.

Resans program är fullt med olika utflykter. På kvällarna kommer dagens fynd att gås igenom och studeras på Bergeforsparken. Då blir det också föreläsningar av bland annat insektsexperten Bengt Ehnström och kommunens ekolog Stefan Grundström. Kvällsaktiviteterna är öppna för allmänheten.

– Resan har två syften, dels att hitta spännande saker, dels att öka intresset hos folk. Vi tror att Mjällådalen kan bli en nationalpark, säger Berry Johansson, Naturskyddsföreningen Timrå.

Allt arbete sker ideellt och övriga kostnader täcks av deltagaravgifter och sponsorer. Hela projektet går på 160 000 kronor.

– Man säger ofta att naturvård bara kostar. Men de här pengarna – som till stor del kommer utifrån – går direkt till Timrås näringsliv, säger Berry Johansson.

– Så vi gör lite nytta även på företagarsidan, tillägger Harald Sehlin.