Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolebarnen drar ut i skogen- blir friskare och får fler kompisar

Förskolan Trollebo i Ilsbo och Bällsta naturförskola i Matfors har funnit varandra.
Barnen och pedagogerna drar till skogs under flera timmar varje dag.

Stressen minskar. Barnen blir friskare och får flera kompisar, sammanfattar Monika Frank, Bällsta, under måndagens skogsstudiebesök i Ilsbo.

Hon och kollegerna Elisabeth Lenz och Berit Edlund betonar att det där med friskheten inte är vetenskapligt bevisat men att erfarenheten visar att det blir mindre av magsjukor och förkylningar.

För Matforsförskolan sker utelivet för andra året, i Ilsbo flyttade 4-årsgruppen ut i augusti. Och ute stannar man även om det som på måndagen rådde snödrev. ST stötte inte på ett enda barn som var "arbetslöst", ingen frågade om något att göra. Som i Gustaf Frödings Dans bort i vägen var det tissel och tassel. Och det var ras, det var lek över stockar och stenar.

Språk, natur och matematik går bra att lära sig i skogen. berättar Ann-Kristin Bogstag och Karina Holmström, Ilsbopedagagoger.

Och så visar det på ett träd där en gren hänger. Det är en våg. Kottar är också utmärkta hjälpmedel i matematik.

I skogen hittas nya kompisar, det har visat sig att det inte är samma barn som leker med varandra dag efter dag.

Mellanmål blir det i det fria, på måndagen pågick ett soppkok över öppen björkvedseld. Även luncherna kan intas under bar himmel.

Men hur går det då om någon blir bajsnödig? Det är bara att sätta sig på ett fallet träd och göra behovet. Märkvärdigare än så är det inte.

Vi har en mulletoa, berättar Karina Holmström.

En rätt färsk larmrapport visade att Västernorrland har landets tjockaste barn. I dagarna kom en annan rapport om att barnen i Sverige blir allt fetare på grund av att de sitter för mycket.

Det är ingalunda vetenskapligt bevisat att utebarnen på Bällsta och Ilsbo är slankare men nog kan det finnas fog att anta det. Visst är även andra förskolegrupper också ute en hel del men då blir det ofta på enbart skolgårdsområdet.

Än så länge har enbart pedagogerna på förskolorna träffats men framöver kan det kanske även bli ett och annat möte barnen emellan på de både ute-förskolarna på var sin sida om länsgränsen.