Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskollärare: Era barn kommer inte få det bättre med fler timmar hemifrån

I Timrå finns förslag på att ge arbetslösa och föräldralediga rätten att ha sina barn 30 timmar per vecka i förskolan. Jag blir alldeles förstörd när jag tänker på att föräldrar hellre kommer att lämna sina barn i barngrupper om 15-25 barn med 2-3 vuxna än att njuta av småbarnsåren tillsammans.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Tror föräldrar på riktigt att deras tvååring har det bättre där än hemma med mamma eller pappa? Tror föräldrar att dessa pedagoger kan ge deras barn lika mycket uppmärksamhet, närhet, egen tid och trygghet som en kärleksfull förälder kan göra? Finns det föräldrar som tror detta så kan jag tala om att de har fel. Varför skaffar man barn om man tycker att andra människor ska uppfostra dem? För det är så det blir.

Läs också: 30 timmar på förskolan är överdrivet – har föräldrar inte tid att vara med sina barn?

Säg att du lämnar ditt barn klockan nio på morgonen. Det tog två timmar att amma bebis, ge tvååringen frukost, klä på båda barnen, packa ner dem i vagnen, promenera till förskolan och stressa lite vid lämningen då tvååringen gråter, men du skyndar dig iväg. Klockan 15, eller i ärlighetens namn 15.15 eftersom du missade bussen från Birsta, hämtar du din tvååring, som är jättetrött eftersom ett annat barn väckte hen på sovvilan. På med kläder, ner i vagnen och iväg hem. Innan ni är inne och avklädda är klockan 16, bebisen är hungrig och behöver ammas, middagsmaten får vänta. Innan allt är klart och ni har ätit middag är klockan 18 och tvååringen som sov dåligt på förskolan behöver strax gå och sova. Hur mycket tid fick du med din tvååring?

Läs också: S, V: 30 timmar i förskolan och gratis kollektivtrafik – dags att satsa på de unga i Timrå

Tänk till! Förskolan har ingen skolplikt. Även om Timrås politiker förmodligen kommer att rösta fram detta korkade beslut, måste man inte ha sitt barn 30 timmar i förskolan. Man kan ha barnet hemma och njuta, kramas, gå i skogen och vara barn och förälder - jag lovar!

Förskollärare

Läs också:

Småaktigt att inte ge oss vår friskvårdstimme

Förskollärare: Så kan sjukskrivningarna i förskolan minska och kvaliteten öka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel