Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskollärare: Så kan sjukskrivningarna i förskolan minska och kvaliteten öka

Att vara legitimerad förskollärare är ett roligt, givande och inspirerande arbete. Vi har arbetat sedan 1978 samt från 2011 och vi har varit med om stora förändringar. Våra olika utbildningar och erfarenheter har gett oss en stor bredd när vi idag tittar på förskolans utökade uppdrag, den reviderade läroplanen, förskollärares utökade uppdrag och de förutsättningar som ges ute i verksamheten.

Idag ser vi de här utmaningarna: Vi har stora barngrupper, barnen har långa vistelsetider, svårt att hitta vikarier, det blir svårare att rekrytera legitimerade förskollärare som gör att förskollärartätheten blir lägre samt att tiden till det utökade förskolläraruppdraget inte räcker till.

Läs även: Kommunal: Trygga anställningar i förskolan ger bra barnomsorg

I nuvarande skollag som trädde i kraft 1 juli 2011 blev förskolan en egen skolform. Det tydliggjordes också att det är legitimerade förskollärare med behörighet att undervisa i förskola som får bedriva undervisningen och att det är förskollärare som också har ansvar för densamma.

Förskolans läroplan reviderades 2010 och trädde också i kraft 1 juli 2011. Bland annat förtydligades förskollärares ansvar för att verksamheten genomförs så att den stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande. Även strävansmålen inom språk, matematik, naturvetenskap och teknik förtydligades.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Förskolläraruppdraget har genom dessa förtydliganden blivit alltmer orienterat mot utveckling och lärande hos barnen. Detta lyfte såväl Skolinspektionen upp i sin rapport Förskolans pedagogiska uppdrag – Om undervisning, lärande och förskollärares ansvar (2016) samt att detta tydliggjordes i Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan (2017).

Vi vet att förskollärare är en kompetent och ambitiös yrkeskategori. Idag är sjuskrivningstalen bland förskollärare i Sundsvalls kommun höga.

Läs även: Vad är ditt barn värt för dig?

Vi tror att med rätt förutsättningar som exempelvis tid till sitt uppdrag där värdegrund, utveckling och lärande är i fokus kommer sjukskrivingstalen att sjunka och kvalitén för varje enskilt barn att öka. Det är genom att ge rätt förutsättningar som förskolan även i framtiden kommer att ses som ett föredöme internationellt.

Katrin Ivarsson

Nadia Ålander

Legitimerade förskollärare

Styrelseledamöter i Lärarförbundet Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel