Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om 13 nya nationalparker

Naturvårdsverket vill inrätta 13 nya nationalparker i Sverige och utvidga en fjärdedel av dem som finns i dag.
Efter lokal kritik har området för en ny nationalpark vid Kebnekaise minskat till en femtedel jämfört med tidigare planer.

Den nya nationalparksplanen innebär att Sveriges 28 nationalparker utökas till 40 och att sju av dagens nationalparker utvidgas.

Ytterligare 1,2 miljoner hektar värdefulla områden får i förslaget det starkaste naturskydd som finns i landet. Merparten av arealen skyddas i dag i naturreservat. Den totala skyddade ytan i landet ökar med en halv procent till 11,5 procent.

Verket vill de närmaste fem åren prioritera sju nya nationalparker: Först ut är Kosterhavet på Västkusten som invigs 090909, Kebnekaise och den arktiska tundran i Tavvavuoma, båda i Norrbotten, Blaikfjället i Västerbotten, Vålådalen/Sylarna i Jämtland, Västra Åsnen i Småland och gotländska Bästeträsk.

Den planerade nya nationalparken vid Kebnekaise har bantats kraftigt efter motstånd från Kiruna kommun och lokalbefolkningen där.

– Det blev ett väldigt liv i fjol och vi föreslår nu att bara det centrala högfjällsområdet, 70 000 hektar eller en femtedel av det ursprungliga förslaget, ingår i nationalparken, säger Rolf Löfgren på Naturvårdsverket.

Samtidigt står en ny nationalpark i det orörda området kring sjön Bästeträsk på Gotland och faller med ett planerat kalkbrott i området, som kommunen stöder.

– Om miljödomstolen tillåter kalkbrottet blir det nog ingen nationalpark där, säger Rolf Löfgren.

I förslaget utökas nationalparksnätet i fjällvärlden norrut med arktiska tundraområdena längst i norr och mot söder inkluderas Rapadalen, Vindelfjällen (det största området i planen), Blaikfjället, Vålådalen/Sylarna och Rogen/Juttulslätten.

– Många tror felaktigt att Rapadalen ingår i Sareks och Padjelanta nationalparker, men så är det inte. Deltalandet är Europas svar på Alaska och är kärnan i världsarvet Lapponia, säger Rolf Löfgren.

Enligt Löfgren har nationalparksplanen, som ska klubbas av regering och riksdag, stöd av en majoritet av de remissinstanser som yttrat sig.

Men Naturskyddsföreningen anser att förslaget har för låg ambitionsnivå, och flera fjällkommuner har protesterat mot befarade ökade restriktioner i fjällområdena.