Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om "morotsmiljard" ska ge frukt till skolbarn

Kristdemokraten Liza-Maria Norlin i Sundsvall vill att barn upp till årskurs tre ska få frukt från skolan vid fruktstunden. Hon menar att en "morotsmiljard" från staten kanske vore lösningen.

Liza-Maria Norlin (KD) tycker att alla barn från förskoleklass och upp till årskurs tre borde få gratis frukt från skolan vid fruktstunden. Detta efter att hon själv och tillsammans med andra, till exempel genom Facebookgruppen "Fruktkampen", reagerat på att barn i kommunens skolor ska ta med sig frukt hemifrån. Liza-Marie Norlin menar att alla barn kanske inte har möjlighet att ta med sig frukt.

– Vissa föräldrar kan ha det tufft ekonomiskt och om alla barn inte alltid har med sig frukt hemifrån kan det skapa ett utanförskap, säger hon.

Liza-Maria Norlin ska tillsammans med Kristdemokraternas förtroendegrupp föreslå att lämna in en motion till kommunfullmäktige i Sundsvall om att det ska erbjudas frukt från skolan. Hon hoppas också på att regeringen ska hjälpa till med en "morotsmiljard".

– Exempelvis skulle då de skolor som erbjuder elever frukt vid skolans fruktstund få dela på en statlig peng, liksom vårdcentraler och sjukhus i dag får ta del av kömiljarden, säger Liza- Maria Norlin (KD).