Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om skärpta amorteringskrav – "Slår hårt mot utsatta grupper"

Skärpta amorteringskrav. Det föreslår Finansinspektionen (FI) och nu överlämnas förslaget till regeringen för godkännande.

"Fastighetsmäklarna, som är den grupp som har mest kontakt med bostadskonsumenter, tror på en fortsatt nedgång framåt. Att i det läget föreslå skärpt amorteringskrav är olyckligt och riskerar att leda till sämre utveckling för svensk ekonomi.", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar till förslaget.

Finansinspektionens styrelse har alltså sagt sitt.

Man vill se skärpta amorteringskrav.

Det innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en (1) procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet. Förslaget är tänkt att träda i kraft 1 mars 2018.

Sedan tidigare måste låntagare med en belåning på 50-70 procent av bostadens värde amortera minst en procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Hushåll med en belåning på över 70 procent måste amortera minst två procent.

Det finns risk att det här leder till stora fall på bomarknaden

"Vi börjar kanske först nu se konsekvenserna av de tidigare genomförda amorteringskraven, vilket gör det olyckligt att komma med nya åtstramningar så tätt inpå", säger Carolina Stegman.

John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms universitet, säger till SVT Nyheter:

"Jag tycker att det här var fel förslag och jag tycker att regeringen ska säga nej till det här. Det finns risk att det här leder till stora fall på bomarknaden. Ska man ha den här typen av åtgärder, då måste man tajma mer. Just nu är det en uppenbar risk att det är fel tajming."

Fastighetsmäklarförbundet bedömer att "beslutet om ett skärpt amorteringskrav försämrar för svenska hushållens ekonomi och boendesituation."

Oerhört viktigt att titta på de långsiktiga konsekvenserna

"Förslaget slår hårt mot utsatta grupper som man istället bör underlätta för, exempelvis förstagångsköpare som redan kämpar hårt för att ta sig in på bostadsmarknaden samt mot äldre som behöver anpassa sitt boende utifrån sina förändrade behov", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Bostaden är fundamental för människors känsla av trygghet, därför är det oerhört viktigt att titta på de långsiktiga konsekvenserna som ett förslag ger. Att göra en snabb drastisk förändring inom det här området är inte att ta långsiktigt ansvar för hushållens ekonomi."

Nu är det upp till regeringen att fatta beslut i frågan.