Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Ortopediskt centrum inrättas i Sollefteå – akut ortopedi avvecklas

Nu presenteras ett detaljerat förslag för Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) om hur ett ortopediskt operationscentrum ska inrättas vid Sollefteå sjukhus.
Enligt förslaget tappar Sollefteå den akuta ortopedin, men i stället inrättas en veckoavdelning för ortopedisk kirurgi, däribland proteskirurgi.
Det ska spara cirka tio miljoner kronor per år åt landstinget.

Inför HSN:s möte på fredag har ortopedklinikens länsverksamhetschef Johan Nilsson tagit fram ett förslag om att skapa en avdelning för enbart planerade operationer i Sollefteå, även kallat elektiv ortopedi. Tanken är att Sollefteå ska ha en produktion på cirka 600 höftproteser/knäproteser per år, men det förutsätter att man avvecklar det akuta omhändertagandet av ortopedi, som koncentreras till Sundsvall och Örnsköldsvik.

Läs också: Inställda operationer hot mot ortopedläkare

Genom att ta bort akuta operationer ska den ortopediska veckoavdelningen slippa akuta störningar, vilket ska öka effektiviteten.

Läs också: Länsklinikchefen: "Tappar vi kompetensen blir det en ond cirkel"

– Med en elektiv verksamhet så skulle vi ta bort en del bekymmer med väntetider där vi skickar patienter utanför länet och betala dyrt för operationer som vi kan göra till hög kvalitet själva. Och jag tänker också att det här är en utveckling av en verksamhet. Det är bra för många unga läkare att jobba koncentrerat med den här typen av operationer, säger sjukhusdirektör Nina Fållbäck-Svensson.

Och då skulle man få bort en del jourlinjer?

– Ja, och det är dyrt, säger Fållbäck-Svensson.

Johan Nilsson skriver i sitt förslag att man till hösten endast har tre bakjourskompetenta läkare i tjänst vid ortopeden i Sollefteå. Det gör i sin tur att man inte kan skapa en bra arbetsmiljö för läkarna och att det blir omöjligt att uppfylla arbetstidslagens (ATL) krav.

"Jag kan därför i dagsläget inte ta ansvar för arbetsmiljön och ATL under rådande omständigheter utan måste få möjlighet att vidta de strukturella åtgärder som krävs för att skapa en god och lagenlig arbetsmiljö", skriver Johan Nilsson.

Läs också: 25 narkossjuksköterskor säger upp sig i protest

Bland länsverksamhetscheferna är det bara akuten/ambulans och operationscentrum som svarat "ja" på frågan om verksamheten påverkas om akut ortopedi i Sollefteå stängs. Akutens länsklinikchef Anders Lundin frågar bland annat hur man ska ta hand om de cirka 3 200 ortopedbesök som kommer till akutmottagningen i Sollefteå per år.

Johan Nilssons svar är att ungefär hälften av patienterna som besöker akuten i Sollefteå med problem med rörelseorganen kan tas om hand inom primärvården. I övrigt kommer 3–4 patienter varje dag att i stället behöva besöka akuten i Örnsköldsvik, varav 1–2 behöver ambulanstransport.

"Sammantaget ser jag att man med bibehållen medicinsk säkerhet kan överföra den akuta ortopedin från Sollefteå till Örnsköldsvik", skriver Johan Nilsson.