Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget: Bygg nytt tiovåningshus vid gamla Vivsta skola

Det saknas bostäder i Timrå kommun.
Gamla Vista skola är en plats som är lämplig att bygga på.
Nya planer finns för ett höghus på platsen.

Annons

Efter 105 år av skolverksamhet så stängdes Vivsta skola i december 2014. Sedan dess har byggnaden stått mer eller mindre tom och planer om vad som ska ske i området har diskuterats. I november 2015 beslutade kommunfullmäktige att den gamla skolan skulle säljas. hur det skulle ske fick kultur- och tekniknämnden i uppdrag att lösa.

Läs mer: Den sista dansen på skolan i Vivsta

Innan politikerna i fullmäktige tog sitt beslut så gjordes undersökningar om vad det fanns att göra med den gamla byggnaden. För ganska precis ett år sedan fick Ronnie Söderlund, förvaltningschef på kultur- och teknikförvaltningen och Lotta Björklund, vd på Timråbo, i uppdrag att ta fram förslag på vad skolfastigheten skulle kunna användas till i framtiden. Deras utredning visade på att det inte var mycket med den gamla byggnaden.

– Den ska rivas, sa Ronnie Söderlund direkt efter det att utredningen var genomförd.

Läs också: Förslag för Vivsta: "Riv skolan"

I slutet av året togs beslut om att arbetet med att ändra användningen av området kring Vista gamla skola. Nu har det skett och arkitekt Hans-Erik Åslin har på uppdrag av miljö- och byggkontoret tagit fram ett förslag på planändring av området. Och inom kvarteret, med bruttoarea på cirka 8 000 kvadratmeter, så finns det förslag på olika byggnationer. Båda förutsätter att man i första hand bygger ett parkeringsdäck med plats för 120 bilar.

Läs även: Skolan förstörs av ungdomsgäng – polisen vädjar till föräldrarna

I planförslaget finns det också medtaget två alternativa lösningar. Den ena föreslår byggnader på upp till fem våningar. Det andra innehåller ett tiovåningshus. Det skulle i så fall bli det andra planerade höghuset i centrala Vivsta. Tidigare har Timråbo AB visat upp planer på ett höghus Köpmangatan i höjd med polisstationen.

Läs mer: Höga hus ska råda bot på bostadskrisen i Timrå

Nu ska kommunstyrelsen fatta beslut om förslaget på detaljplanen. Förslaget från tjänstmännen är att det går ut på samråd. Eftersom planförslaget inte överrensstämmer med gällande översiktsplan så är förslaget att det ska bedrivas med ett utökat planförfarande så att allmänheten och andra berörda ska kunna ta del av förslaget.