Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget klart: Skrota tv-licensen – inför skatt i stället

Bort med tv-avgiften – och in med en skatt för alla över 18 år.
Det förslaget presenterades på måndagen.
– Det vi föreslår är en individuell public service-avgift, säger Sture Nordh, kommittéordförande, rapporterar Expressen.

Det nya förslaget presenterades på måndagen av den kommitté som arbetat med frågan, rapporterar SVT Nyheter. Förslaget har nu lämnats över till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Alla personer över 18 år i Sverige ska betala skatten. Hur mycket personen får betala beror på hur mycket vederbörande tjänar. Förslaget ska kunna bli verklighet den 1 januari 2019.

– Det är en specialdestinerad skatt, som är öronmärkt för public service, bara för det ändamålet, säger Sture Nordh, rapporterar SVT Nyheter.

Det nya förslaget innebär att det kommer finnas ett tak på 1308 kronor för den nya public service-skatten. Enligt SVT Nyheter är det ungefär hälften så mycket jämfört med vad ett svenskt hushåll betalar i nuläget.

Enligt kommittéordförande Sture Nordh var kommittén enig i sitt beslut. Om det nya systemet blir verklighet behövs inte längre Radiotjänst i Kiruna, menar kommittén. Det är där frågor om radio- och tv-avgiften hanteras. Förslaget är därför att Radiotjänst helt enkelt tas bort.